• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Próchnicy winne są najpierw geny a potem bakterie?

smn
21-09-2017, 07:59
Próchnicy winne są najpierw geny a potem bakterie? Kolejny dowód naukowy na to, że mycie i jeszcze raz mycie zębów chroni przed próchnicą (fot. pixabay)
Australijscy badacze postanowili zmierzyć się z popularnym przekonaniem, że próchnicę mają ci, którzy odziedziczyli "słabe zęby".

Skład bakterii w jamie ustnej we wczesnym dzieciństwie kształtują głównie geny. Jednak z wiekiem wpływ czynnika genetycznego słabnie, za to silniej na mikrobiom oddziałują dieta i poziom higieny jamy ustnej - wynika z badania przeprowadzonego w Craig Venter Institute (JCVI) w La Jolla, w Kalifornii, podczas którego porównywano bakterie jamy ustnej u bliźniąt jedno i dwujajowych w wieku dziecięcym.

Kierująca badaniem dr Karen E. Nelson wybrała bliźniaki, ponieważ rozwijając się w bardzo podobnych warunkach są wprost idealne do dociekań, które mają odpowiedzieć na fundamentalne pytanie "natura czy  kultura"  w odniesieniu do zdrowia jamy ustnej.

Dr. K. Nelson, podsumowując swoją pracę badawczą, stwierdziła, że analiza dużej kohorty bliźniaków (w sumie aż 485 par)  ujawniła jaki jest udział genotypu i środowiska, z jakim styka się maleńkie dziecko w kształtowaniu mikrobiomu jamy ustnej.

Wiadomo od dawna, że Streptococcus jest bakterią próchnicotwórczą. Jednak nie do końca było jasne, do jakiego stopnia obecność tej bakterii kształtowana jest przez geny lub środowisko (na przykład duży udział cukru w diecie). By się o tym przekonać naukowcy pobierali wymazy z jamy ustnej od 205 bliźniaków jednojajowych i 280 bliźniaków dwujajowych (w wieku od 5-11 lat).

Okazało się, że rzeczywiście pewne gatunki bakterii są dziedziczone, ale nie są one groźne dla zębów. Z upływem czasu ilość tych mikrobów maleje, natomiast zwiększa się udział bakterii pozostających pod wpływem  czynników środowiska. Ponadto bakterie związane z próchnicą występowały częściej u dzieci, które jadły dużo cukru.

Badanie zostało opublikowane w czasopismie Cell Host & Microbe.

Więcej: sciencedirect.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
badania naukowe   próchnica dzieci   bakterie   dieta   geny  

POLECAMY W SERWISACH