PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Próchnicy winne są najpierw geny a potem bakterie?

smn
21-09-2017, 07:59
Próchnicy winne są najpierw geny a potem bakterie? Kolejny dowód naukowy na to, że mycie i jeszcze raz mycie zębów chroni przed próchnicą (fot. pixabay)
Australijscy badacze postanowili zmierzyć się z popularnym przekonaniem, że próchnicę mają ci, którzy odziedziczyli "słabe zęby".

Skład bakterii w jamie ustnej we wczesnym dzieciństwie kształtują głównie geny. Jednak z wiekiem wpływ czynnika genetycznego słabnie, za to silniej na mikrobiom oddziałują dieta i poziom higieny jamy ustnej - wynika z badania przeprowadzonego w Craig Venter Institute (JCVI) w La Jolla, w Kalifornii, podczas którego porównywano bakterie jamy ustnej u bliźniąt jedno i dwujajowych w wieku dziecięcym.

Kierująca badaniem dr Karen E. Nelson wybrała bliźniaki, ponieważ rozwijając się w bardzo podobnych warunkach są wprost idealne do dociekań, które mają odpowiedzieć na fundamentalne pytanie "natura czy  kultura"  w odniesieniu do zdrowia jamy ustnej.

Dr. K. Nelson, podsumowując swoją pracę badawczą, stwierdziła, że analiza dużej kohorty bliźniaków (w sumie aż 485 par)  ujawniła jaki jest udział genotypu i środowiska, z jakim styka się maleńkie dziecko w kształtowaniu mikrobiomu jamy ustnej.

Wiadomo od dawna, że Streptococcus jest bakterią próchnicotwórczą. Jednak nie do końca było jasne, do jakiego stopnia obecność tej bakterii kształtowana jest przez geny lub środowisko (na przykład duży udział cukru w diecie). By się o tym przekonać naukowcy pobierali wymazy z jamy ustnej od 205 bliźniaków jednojajowych i 280 bliźniaków dwujajowych (w wieku od 5-11 lat).

Okazało się, że rzeczywiście pewne gatunki bakterii są dziedziczone, ale nie są one groźne dla zębów. Z upływem czasu ilość tych mikrobów maleje, natomiast zwiększa się udział bakterii pozostających pod wpływem  czynników środowiska. Ponadto bakterie związane z próchnicą występowały częściej u dzieci, które jadły dużo cukru.

Badanie zostało opublikowane w czasopismie Cell Host & Microbe.

Więcej: sciencedirect.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   próchnica dzieci   badania naukowe   bakterie   geny  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.