Partner portalu partner portalu partner portalu

Pastylka zwalczy próchnicę?

ms
14-03-2016, 10:21
Pastylka zwalczy próchnicę? University of Florida Health
- Określiliśmy bakterie, które pomogą utrzymać pH w jamie ustnej na poziomie neutralnym, to klucz do życia bez próchnicy – utrzymują naukowcy z University of Florida Health i relacjonują jak do tego doszło.

Badaniami kierowali dr Robert Burne, szef Wydziału Biologii Jamy Ustnej UF College of Dentistry oraz prof. Marcelle Nascimento, współkierujący Wydziałem Nauk Stomatologicznych na tej samej uczelni.

Wyniki ich pracy zostały opublikowane pod koniec stycznia 2016 r. w Journal Applied and Environmental Microbiology.

Naukowcy wszyli z założenia, że związkiem, które efektywnie neutralizuje kwasy w jamie ustnej jest amoniak. To dzięki niemu walka z próchnicą przestanie być tak uciążliwa.

Amoniak wyzwala się podczas procesów rozkładu mocznika i argininy. Im bardziej powszechnie takie zjawiska zachodzą w jamie ustnej, tym występują mniejsze problemy z próchnicą.

Nadzieję naukowców wzbudził, występujący w naddziąsłowej płytce nazębnej, szczep bakterii A 12 (paciorkowców), wydzielony spośród 54 bakterii metabolizujących argininę. Amerykanie zskewencjonowali cały genom A12.

A12 wykazuje stabilną ekspresję systemu deiminazy argininowej. Proces taki odpowiada za produkcję amoniaku z argininy. A12 ma jeszcze jedną niebagatelną zaletę: utrudnia wzrost Streptococcus mutans, m.in. dzięki wytwarzaniu dużych ilości nadtlenku wodoru. W towarzystwie A12 S. mutans rzadko tworzą biofilm.

Więcej: news.ufl.edu

SŁOWA KLUCZOWE
badania naukowe   próchnica   biofilm  

POLECAMY W SERWISACH