• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Odkryto nowy typ komórek chroniących przed chorobami przyzębia, na razie u myszy

smn
08-10-2019, 14:30
Odkryto nowy typ komórek chroniących przed chorobami przyzębia, na razie u myszy Receptory gorzkiego smaku będą kluczowe w walce z paradontozą? (fot. pixabay)
Komórki zmysłowe tzw. samotne komórki chemosensoryczne zlokalizowane w dziąsłach mogą chronić jamę ustną przed infekcją prowadzącą do uszkodzeń tkanki dziąseł i kości. Naukowcy przypuszczają, że te komórki staną się w przyszłości skuteczną bronią w walce z paradontozą.

Według badań opublikowanych przez Nature Communications myszy, których dziąsła były pozbawione samotnych komórek sensorycznych (ang. solitary chemosensory cells – SCC) przechodzą bardziej zaawansowaną formę paradontozy i mają zwiększoną utratę kości zębodołu.

Dziąsłowe SCC człowieka grają ważną rolę w regulowaniu składu mikrobiomu jamy ustnej, stąd nadzieja naukowców, że ich odkrycie może być wykorzystane w przyszłości w zindywidualizowanej terapii chorób przyzębia. Zaburzenia równowagi między bakteriami i innymi mikroorganizmami zasiedlającymi jamę ustną jest przyczyną paradontozy, głównej przyczyny utraty zębów. Do chwili obecnej niewiele wiadomo na temat receptorów gospodarza, które wykrywają i rozpoznają patogeniczne bakterie i ich metabolity.

Tymczasem samotne komórki sensoryczne są wyposażone w TAS2R i ogniwa ścieżki sygnałowej gorzkiego smaku, dzięki którym wykrywają patogeniczne bakterie, po czym uruchamiają reakcje obronne mające ograniczyć infekcję. Do tej pory wiedziano, że SCC występują w różnych rejonach ciała, na przykład w układzie pokarmowym czy moczowym.

Prof. Xin Zheng, z National Clinical Research Center for Oral Diseases w West China Hospital of Stomatology na potrzeby eksperymentu wywoływał paradontozę u myszy. Po tygodniu pobierano próbki mikroorganizmów jamy ustnej by wyekstrahować bakteryjne DNA oraz sprawdzano poziom utraty kości zębodołu. Nie tylko zmiany chorobowe były bardziej nasilone u gryzoni pozbawionych komórek SCC, ale także myszy te miały większe ilości bakteryjnego biofilmu, skład mikrobiomu stawał się mniej różnorodny i zaczynały dominować patogeniczne formy drobnoustrojów. W konsekwencji zaostrzał się u tych myszy stan zapalny.

Natomiast w grupie gryzoni z prawidłowym składem komórek zmysłowych stymulowanie receptorów gorzkiego smaku (TAS2R) zwiększało produkcję przeciwbakteryjnych cząsteczek, jak wynika z obserwacji przeprowadzonych przez prof. Xin Zheng.

U ludzi różnice genetyczne w receptorach gorzkiego smaku są dość rozpowszechnione. Zatem za pomocą jakiejś prostej metody skryningu, łatwej do przeprowadzenia w gabinecie stomatologicznym, wykrywającej dysfunkcje w odpowiedzi odpornościowej wywoływanej przez TAS2R, można by zidentyfikować pacjentów szczególnie podatnych na infekcje jamy ustnej, pisze  Prof. Xin Zheng.

Pozostaje teraz tylko opracować taką metodę testową. 

Więcej: nature.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
periodontologia   choroby przyzębia   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.