PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Nie dieta, a bakterie z jamy ustnej są przyczyną miażdżycy?

kan
07-11-2017, 08:26
Nie dieta, a bakterie z jamy ustnej są przyczyną miażdżycy? Zmiany miażdżycowe w naczyniu krwionośnym (fot. wikipedia)
Lipidy w złogach blaszki miażdżycowej, które zawężają tętnice i zwiększają ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu mogą pochodzić z bakterii żyjących w jamie ustnej, a nie z przyjmowanych pokarmów, twierdzą naukowcy z University of Connecticut, w Stanach Zjednoczonych.

Naukowcy sugerują, że ich odkrycie może wyjaśniać związek między chorobami dziąseł a arteriosklerozą - czyli procesem w którym cząsteczki lipidów, wapnia i cholesterolu odkładają się na wewnętrznych ścianach tętnic.

Do tej pory przypuszczano, że lipidy przyczyniające się do arteriosklerozy pochodzą z pokarmów bogatych w tłuszcze i cholesterol, takie jak masło, jaja, mięso i tłuste ryby. Tyle że przybywa dowodów, że nie jest to pełen obraz przyczyn leżących u podstaw procesu miażdżycowego. Nie może być, gdyż istnieje grupa ludzi, którzy mimo "promiażdżycowej" diety nie chorują na choroby kardiologiczne. 

Stąd próba wyjaśnienia zagadki podjęta na University of Connecticut. Naukowcy pobrali do badań próbki blaszki miażdżycowej od pacjentów leczonych w szpitalu. Odkryli że lipidy wchodzące w jej skłąd odbiegają budową od tych, które mają pochodzenie "zwierzęce" i przypominają cząsteczki produkowane przez bakterie występujące zwykle w jamie ustnej i układzie pokarmowym.

Wydaje się, że u podstawą procesu miażdżycowego może być stan zapalny. Układ odpornościowy, natykając się na lipidy obcego pochodzenia na wewnętrznej ściance tętnic, "wszczyna alarm", a ponadto enzymy, które rozkładają bakteryjne lipidy, rozkładają je do cząsteczek, które mają działanie prozapalne.

Przy czym same bakterie nie przenikają do układu krwionośnego i nie powodują problemów. Te mikroorganizmy które żyją w jamie ustnej i układzie pokarmowym są zwykle nieszkodliwe, choć w pewnych warunkach powodują choroby dziąseł, ale nawet w takim przypadku nie wnikają do naczyń krwionośnych. Jedynie lipidy, które te bakterie wydzielają przenikają przez błony komórkowe i dostają się do krwiobiegu, twierdzą naukowcy.

Praca na ten temat ukazała się w czasopiśmie Journal of Lipid Research.

Więcej: jlr.org

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.