PARTNER PORTALU
partner portalu

Naukowcy: wino nie przebarwia zębów, nawet po wybielaniu

en
08-06-2017, 10:51
Naukowcy: wino nie przebarwia zębów, nawet po wybielaniu Czerwone wino nie przebarwia zębów (fot. pixabay)
Można przestać ostrzegać pacjentów przed piciem czerwonego wina. Brazylijscy naukowcy dowiedli, że nie przebarwia ono szkliwa. Nawet gdy szkliwo jest bardziej podatne na przebarwienia (jak się okazuje tylko teoretycznie), czyli tuż po zabiegu wybielania.

Pracownicy katedry stomatologii zachowawczej na Federal University Minas Gerais w Brazylii  wybielili w laboratorium 100 bydlęcych zębów. Następnie  poddali je działaniu sztucznej śliny oraz różnych środków podtrzymujących efekt wybielania. Na następnym etapie eksperymentu zanurzali zęby w czerwonym winie, tuż po zabiegu rozjaśniania i w godzinę po nim. Okazało się, że w żadnej z prób wino nie zmieniło koloru szkliwa.

Do tej pory było wiadomo, że
Wybielone szkliwo może być bardziej podatne na powstawanie przebarwień niż szkliwo, które nie było rozjaśniane, szczególnie tuż po zabiegu. Badania wskazują także, że chropowatość powierzchni jest większa po wybielaniu  i stąd też szkliwo może się przebarwiać, ponieważ barwnik łatwiej przywiera do zębów podczas jedzenia i picia barwnych pokarmów. Winę za to może także ponosić żel wybielający (który ma niskie pH), podobnie jak kwaśny odczyn różnych napojów.

Wcześniejsze badania ujawniły, że fluorek i inne środki do remineralizacji jak amorficzny fosforan wapniowy (CPP-ACP) może redukować przebarwienia następujące tuż po wybielaniu. Kazeina, wapń i fosfor chronią przed działaniem kwasów.

Z całym tym bagażem wiedzy naukowcy postanowili sprawdzić, co jeszcze może chronić zęby przez ciemnieniem.

Warunki eksperymentu
Po raz pierwszy barwa szkliwa zębów bydlęcych była badana przy pomocy cyfrowego spektrofotometru przed wybielaniem.  Po czym każdy ząb traktowano 35 proc. nadtlenkiem wodoru (trzykrotnie po piętnaście minut). Następnie zęby myto i ponownie oceniano ich barwę.

Tak przygotowane zęby podzielono  na pięć grup i każdą poddawano działaniu:
- sztucznej śliny (10 min.)
- fluorku sodu (4 min.)
-  pasty CPP-ACPF (3 min.)
-  płynu  podtrzymującego efekt wybielania,
- polerowania krążkiem impregnowanym tlenkiem aluminium.

Zęby z każdej grupy (z wyjątkiem traktowanych śliną) płukano, po czym połowę zanurzano w czerwonym winie na 15 min. w temperaturze 37 oC, a drugą część wkładano do wina po upływie godziny. Na koniec  wszystkie zęby szczotkowano pastą do zębów przez trzy sekundy i po raz trzeci oceniano odcień szkliwa za pomocą spektrofotometru.

Wniosek po analizie wyników
Był tyle jednoznaczny, co zaskakujący: wybielanie nie powoduje większej podatności szkliwa na przebarwienia. - Ponadto stwierdzamy, że testowane przez nas środki podtrzymywania efektu wybielania są równie skuteczne z zachowaniu barwy szkliwa, co sztuczna ślina – podsumowali pracę naukowcy.

Badania ukazały się w Journal of Clinical and Experimental Dentistry.

Więcej: drbicuspid.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
wybielanie zębów   szkliwo   dentysta   czerwone wino  

POLECAMY W SERWISACH