• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Naukowcy: rak przełyku zależy od bakterii żyjących w jamie ustnej

en
02-01-2018, 08:48
Naukowcy: rak przełyku  zależy od bakterii żyjących w jamie ustnej Od tego co żyje w jamie ustnej zależy zdrowie ogólne (fot. pixabay)
Zidentyfikowano trzy gatunki bakterii, które zwiększają  ryzyko rozwoju raka przełyku, są jednak i takie, które przed nim chronią. To wyniki uzyskane z badania trwającego 10 lat, w którym wzięło udział 120 tys. pacjentów.

Obecność bakterii z gatunku Tannerella forsythia, jednej z częściej powiązanych z chorobą dziąseł, w świetle najnowszego badania aż o 21 proc. zwiększa ryzyko raka przełyku. Są jednak i dobrzy bohaterzy -   szczepy Streptococcus i Neisseria -  dla odmiany ich obecność miała związek z obniżonym o  24 proc. ryzykiem zachorowania.

Wiadomo, że Neisseria rozkłada toksyny w dymie tytoniowym, zaś palacze mają mniejsze ilości tego drobnoustroju w jamie ustnej niż osoby wolne od nałogu.

Do tej pory przyjmowano, że mikrobiom jamy ustnej zmienia się pod wpływem palenia tytoniu, picia, diety, procesu chorobowego rozwijającego się w tkankach dziąseł, czy refluksu żołądkowego. Były też dowody, że mikrobiom - jako kompleks drobnoustrojów - zmienia ryzyko zachorowania na  raka gruczołowego lub raka płaskonabłonkowego przełyku. A teraz statystycznie przeanalizowano związek  choroby i blisko 300 różnych szczepów bakterii żyjących w jamie ustnej, ustalając ryzyko rozwoju jednej z dwóch form nowotworu.

- Nasza praca znacznie zbliża nas do wyjaśnienia procesów leżących u podstaw tych nowotworów. Wiemy już, że przynajmniej w niektórych przypadkach, choroba występuje w silnej korelacji z obecnością specyficznych bakterii w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Co więcej, mamy też dowody, że utrata lub całkowity brak innych szczepów bakterii w jamie ustnej - może prowadzić do jednego z dwóch nowotworów przełyku lub do choroby układu pokarmowego, która zapoczątkuje proces nowotworowy w przełyku - wyjaśnia prowadzący badanie prof. Jiyoung Ahn.

Naukowcy zastrzegają jednak, że nie należy na podstawie ich pracy sądzić, że to mikroorganizmy bezpośrednio inicjują lub chronią przed rakiem przełyku.

Prof. Ahn ma nadzieję, iż zrobiono duży krok w kierunku opracowania skutecznej profilaktyki raka przełyku i nowych metod diagnostyki wczesnych stadiów choroby.

Praca została opublikowana w Cancer Research. Badanie wykonano w ramach ogólnonarodowych programów National Cancer Institute Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial oraz American Cancer Society Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort.

Więcej: ncbi.nlm.nih.gov

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.