• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Naukowcy: rak przełyku zależy od bakterii żyjących w jamie ustnej

en
02-01-2018, 08:48
Naukowcy: rak przełyku  zależy od bakterii żyjących w jamie ustnej Od tego co żyje w jamie ustnej zależy zdrowie ogólne (fot. pixabay)
Zidentyfikowano trzy gatunki bakterii, które zwiększają  ryzyko rozwoju raka przełyku, są jednak i takie, które przed nim chronią. To wyniki uzyskane z badania trwającego 10 lat, w którym wzięło udział 120 tys. pacjentów.

Obecność bakterii z gatunku Tannerella forsythia, jednej z częściej powiązanych z chorobą dziąseł, w świetle najnowszego badania aż o 21 proc. zwiększa ryzyko raka przełyku. Są jednak i dobrzy bohaterzy -   szczepy Streptococcus i Neisseria -  dla odmiany ich obecność miała związek z obniżonym o  24 proc. ryzykiem zachorowania.

Wiadomo, że Neisseria rozkłada toksyny w dymie tytoniowym, zaś palacze mają mniejsze ilości tego drobnoustroju w jamie ustnej niż osoby wolne od nałogu.

Do tej pory przyjmowano, że mikrobiom jamy ustnej zmienia się pod wpływem palenia tytoniu, picia, diety, procesu chorobowego rozwijającego się w tkankach dziąseł, czy refluksu żołądkowego. Były też dowody, że mikrobiom - jako kompleks drobnoustrojów - zmienia ryzyko zachorowania na  raka gruczołowego lub raka płaskonabłonkowego przełyku. A teraz statystycznie przeanalizowano związek  choroby i blisko 300 różnych szczepów bakterii żyjących w jamie ustnej, ustalając ryzyko rozwoju jednej z dwóch form nowotworu.

- Nasza praca znacznie zbliża nas do wyjaśnienia procesów leżących u podstaw tych nowotworów. Wiemy już, że przynajmniej w niektórych przypadkach, choroba występuje w silnej korelacji z obecnością specyficznych bakterii w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Co więcej, mamy też dowody, że utrata lub całkowity brak innych szczepów bakterii w jamie ustnej - może prowadzić do jednego z dwóch nowotworów przełyku lub do choroby układu pokarmowego, która zapoczątkuje proces nowotworowy w przełyku - wyjaśnia prowadzący badanie prof. Jiyoung Ahn.

Naukowcy zastrzegają jednak, że nie należy na podstawie ich pracy sądzić, że to mikroorganizmy bezpośrednio inicjują lub chronią przed rakiem przełyku.

Prof. Ahn ma nadzieję, iż zrobiono duży krok w kierunku opracowania skutecznej profilaktyki raka przełyku i nowych metod diagnostyki wczesnych stadiów choroby.

Praca została opublikowana w Cancer Research. Badanie wykonano w ramach ogólnonarodowych programów National Cancer Institute Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial oraz American Cancer Society Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort.

Więcej: ncbi.nlm.nih.gov

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH