PARTNER PORTALU
partner portalu

Naukowcy po raz kolejny przestrzegają, że słodkie i kwaśne napoje psują zęby

PAP/en
31-10-2019, 13:18
Naukowcy po raz kolejny przestrzegają, że słodkie i kwaśne napoje psują zęby Duże ilości wypijanych słodkich napojów grożą nadmiernym ścieraniem szkliwa (fot. pixabay)
To, że osoby z nadwagą oraz otyłe często mają nadmiernie zużyte zęby, jest to "zasługą" słodzonych cukrem i zawierających kwasy soków oraz napojów gazowanych - informuje pismo „Clinical Oral Investigations”.

Naukowcy z Kings College London oparli się na danych z przeprowadzonego w latach 2003-2004 badania National Health and Nutrition Examination Survey. Reprezentatywną próbkę stanowiło 3541 pacjentów z USA. Brano pod uwagę ich indeks masy ciała (BMI) oraz stan zębów. Aby określić typowe dla danej osoby spożycie napojów zawierających kwasy i słodzonych cukrem dwukrotnie, przeprowadzano szczegółowy wywiad.

Jak wykazała analiza uzyskanych danych, nadwaga lub otyłość niewątpliwie wiążą się z gorszym stanem zębów. Co więcej, zwiększone spożycie słodzonych napojów bezalkoholowych może być główną przyczyną erozji szkliwa i zębiny u otyłych pacjentów.

Poprzednie badania naukowców z King's College wykazały, że przedwczesne zużycie zębów dotyczy nawet 30 proc. dorosłych Europejczyków. Do przedwczesnego zużycia zębów prowadzi mięknięcie szkliwa związane z dietą lub działaniem kwasu żołądkowego w połączeniu z mechanicznym zużyciem.

Szkliwo, czyli zewnętrzna warstwa zęba, powoli się rozpuszcza. Może to prowadzić do zmiany kształtu lub wyglądu zębów - mogą się one stać wrażliwe na zimne lub gorące jedzenie i napoje. W najgorszym przypadku struktura zęba stopniowo ulega zniszczeniu. Erozyjne ścieranie zębów poważnie obniża jakość życia i może oznaczać konieczność skomplikowanych i kosztownych zabiegów.

Zużycie zębów jest klasyfikowane jako trzeci najważniejszy problem stomatologiczny po ubytkach i chorobach dziąseł. W przypadku osób otyłych oprócz konsumpcji kwaśnych napojów i pokarmów wchodzą w grę także inne czynniki ryzyka, jak zwiększone prawdopodobieństwa refluksu (zgaga), czyli zarzucanie soku żołądkowego do przełyku, a nawet jamy ustnej. Wzięto je pod uwagę podczas analizy wyników.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   szkliwo   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.