PARTNER PORTALU
partner portalu

Naukowcy: płyn do płukania ust zwiększa ryzyko cukrzycy

en
30-11-2017, 11:06
Naukowcy: płyn do płukania ust zwiększa ryzyko cukrzycy Zaskakujący związek płynu do płukania ust i cukrzycy (fot. pixabay)
Według najnowszych badań zwyczaj dwukrotnego w ciągu dnia stosowania płynu do higieny jamy ustnej może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę. A to za sprawą zaburzonej równowagi mikrobiologicznej, twierdzą badacze na łamach pisma Nitric Oxide.

Na ten zupełnie nieoczekiwany związek wpadli naukowcy z Department of Pathology and Center for Free Radical Biology, University of Alabama. Sugerują oni, że płukanie ust co najmniej dwukrotnie w ciągu dnia niszczy "przyjazne" dla zdrowia bakterie żyjące w jamie ustnej. To zmienia metabolizm cukrów i sprzyja powstawaniu cukrzycy, zwłaszcza u osób już zagrożonych tą chorobą.

Do tych intrygujących wniosków naukowcy doszli analizując dane 1 206 osób z nadwagą i otyłością, w wieku 40-65 lat. Wszyscy brali udział w programie San Juan Overweight Adults Longitudinal Study. Gdy przystępowali do badania nie chorowali na cukrzycę, ani na żadną z głównych chorób kardiologicznych. 

43 proc. uczestników stosowało płyn do płukania ust co najmniej raz dziennie, a 22 proc. minimum dwukrotnie w ciągu dnia.  Przez trzy lata byli monitorowani w kierunku stanu przedcukrzycowego. W porównaniu z uczestnikami, którzy nie mieli takiego zwyczaju  byli zagrożeni w 55 proc. większym ryzykiem stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy typu II. Związek ten potwierdziła także analiza innych czynników, takich jak dieta, czyszczenie zębów, zaburzenia snu, stosowane leki, dochód, poziom wykształcenia.

Takiego związku nie zaobserwowano u osób, które płukały usta tylko raz dziennie - podkreślali naukowcy.

Wiele płynów do płukania ust zawiera chlorheksadynę, która niszczy bakterie powodujące choroby dziąseł i próchnicę. Jednak, jak podejrzewają badacze, niszczy także "pożyteczne" dla zdrowia mikroorganizmy, które są ważne dla procesu tworzenia tlenku azotu, substancji potrzebnej w regulowaniu produkcji insuliny.

Jak podkreślają autorzy pracy, kolejne badania są potrzebne, by potwierdzić, czy rzeczywiście tak z pozoru niegroźny preparat, może stanowić czynnik ryzyka cukrzycy.

Więcej: sciencedirect.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
płyn do płukania jamy ustnej   cukrzyca  

POLECAMY W SERWISACH