PARTNER PORTALU
partner portalu

Naukowcy: otwórzmy drugi front walki z próchnicą

smn
27-06-2017, 11:13
Naukowcy: otwórzmy drugi front walki z próchnicą Candida albicans przyczynia się do rozwoju próchnicy szczególnie u osób jedzących dużo słodkich pokarmów (fot. Wikipedia)
Kluczem do sukcesu może być interakcja między bakteriami a drożdżami tworzącymi biofilm na powierzchni zębów.

Winą za próchnicę obciąża się głównie bakterie (szczególnie gatunek Streptococcus mutans), jednak na rozwój tej choroby w wieku dziecięcym wpływa także pospolity grzyb Candida albicans.

W badaniach prowadzonych na University of Pennsylvania School of Dental Medicine dowiedziono, że C. albicans korzysta z enzymu wytwarzanego przez S. mutans przy tworzeniu szczególnie trudnej do usunięcia warstwy biofilmu.

Oddziaływania między tymi mikroorganizmami zaczęto szczegółowo badać. Okazało się, że Candida nie potrafi skutecznie sam utworzyć biofilmu na powierzchni zębów, ani nie może powiązać się z  S. mutans, jeśli w otoczeniu nie ma cukru. Enzym GftB wydzielany przez bakterie S. mutans "przetwarza" cukier z pokarmu w kleiste polimery – glukany.  Candida wzmacnia ten proces i w efekcie powstaje lepki biofilm, dzięki któremu grzyb przywiera do zębów i do komórek bakteryjnych.

Naukowcy podejrzewali, że zewnętrzna część ściany komórkowej drożdżaka zbudowana z mannanu może wiązać się z GftB. Jak się okazało słusznie, gdyż szczep Candida, któremu brakowało mannanu wiązał się z bakteriami znacznie słabiej. W warunkach laboratoryjnych badano przywieranie biofilmu do powierzchni zębów. Okazało się, że minimalna siła, porównywalna do tej jaka działa na zęby podczas picia wody, usuwała tylko jedną czwartą biofilmu wytworzonego przez zwykłe Candida, ale aż dwie trzecie biofilmu wytworzonego przez zmutowane drożdżaki.

Kiedy siłę zwiększono, do poziomu odpowiadającego sile działającej podczas energicznego płukania ust, zmutowany biofilm niemal w całości był usuwany. Gdy powtórzono ten eksperyment w warunkach – in vivo – badając tworzenie się biofilmu na zębach gryzoni, stało się jasne, że biofilm wytwarzany przez Candida „z defektem” nie tylko gorzej się trzyma powierzchni zębów ale też powstaje go znacząco, bo pięciokrotnie mniej niż  biofilmu nawarstwiającego się przy udziale „zdrowych” Candida.

Te odkrycia otwierają nową drogę walki z dziecięcą próchnicą.  Obecnie zespół naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine zaczął pracować nad rozwojem nowego terapeutycznego podejścia do zapobiegania próchnicy.

Więcej: medicalnewstoday.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
profilaktyka próchnicy   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH