PARTNER PORTALU
partner portalu

Naukowcy: jogurt chroni przed paradontozą

kan
13-11-2017, 09:57
Naukowcy: jogurt chroni przed paradontozą Jogurt na zdrowe zęby (fot. pixabay)
Ci pacjenci, którzy jedzą więcej jogurtu mają mniejsze ryzyko zachorowania na paradontozę. Przed chorobą dziąseł chroni już jedna porcja jogurtu tygodniowo, twierdzą naukowcy.

Takie wnioski płyną z badania na grupie 6 tys. pacjentów przeprowadzonego w Korei. Niemniej jednak nie wiadomo dlaczego się tak dzieje, gdyż ani mniejsze spożycie mleka, ani niedobory wapnia nie są istotnie związane z występowaniem paradontozy.

Paradontoza może mieć wiele różnorodnych przyczyn, naukowcy postanowili stwierdzić, czy mniej wapnia w diecie może się także do nich zaliczać. Analizowane przez nich dane dietetyczne pochodziły z ogólnokrajowego badania nawyków żywieniowych Korea National Health and Nutrition Examination Survey, przeprowadzonego w 2009 roku. Ilość jogurtu i mleka w diecie była szacowana na podstawie kwestionariusza, zaś ilość wapnia oceniano po wywiadzie, podczas którego każdy z uczestników szczegółowo zgłaszał wszystkie pokarmy konsumowane  w trakcie jednej doby.

Paradontoza była oceniana na podstawie wskaźnika CPI (Community Periodontal Index) i definiowana jako wyższa lub równa stanowi, który wskaźnik CPI określa kodem 3 (czyli  co najmniej jedna kieszonka o głębokości 3,5 mm). Badano zęby nr 11, 16, 17, 26, 27, 31, 36, 37, 46, 47.

Przeszkoleni dietetycy przeprowadzali sondaż w domu uczestnika badania. Były także brane pod uwagę dane socjodemograficzne - płeć, wiek, dochód przypadający na rodzinę, wykształcenie, częstość mycia zębów, stosowanie nici lub międzyzębowej szczoteczki oraz palenie papierosów.

Wyniki analizy wykazały, że ci którzy jedzą mniej jogurtu - mają wyższe ryzyko paradontozy, jednak ten związek nie występował dla niższego spożycia mleka czy wapnia. Na związek spożycia jogurtu i występowania paradontozy nie wpływał wiek, płeć ani palenie papierosów.

Uczestnicy badania, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu byli bardziej zagrożeni tą chorobą dziąseł. Być może ma to związek z kwasowością i ze szczepami probiotycznych bakterii,  które są obecne w jogurcie i prawdopodobnie hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Jednak stwierdzenie tego faktu, wymaga kolejnych badań, podsumował badanie główny jego autor dr Hye-Sung Kim z Oral Health Science Research Center, Apple Tree Dental Hospital w Goyang, w Korei Południowej.

Praca ukazała się w czasopiśmie PLOS One.

Więcej: plos.org

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
badania naukowe   paradontoza   dieta  

POLECAMY W SERWISACH