PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Naukowcy: bakterie próchnicotwórcze są mniej i bardziej zjadliwe

kan
05-10-2017, 09:08
Naukowcy: bakterie próchnicotwórcze są mniej i bardziej zjadliwe Streptococcus mutans (fot. Wikipedia)
Dzieci w większym stopniu zagrożone próchnicą mogą mieć szczególnie zjadliwy szczep bakterii Streptococcus mutans. Bakteryjne komórki mocniej przywierają do powierzchni szkliwa przez co są bardziej agresywne i lepiej przeżywają w jamie ustnej, twierdzą szwedzcy naukowcy  z Umeå University. Wyniki ich badań mogą pomóc w wytypowaniu pacjentów najbardziej zagrożonych próchnicą.

 - Próchnica to choroba powodowana przez zwyczaje żywieniowe i niską higienę jamy ustnej, które prowadzą do powstawania kwaśnego odczynu. Niskie pH niszczy szkliwo i stymuluje wzrost produkujących kwasy bakterii takich jak  Streptococcus mutans - wyjaśnia prof. Nicklas Strömberg, z Department of Cariology na Umeå University.

Tak się dzieje u czterech na pięciu pacjentów z niskim i średnim ryzykiem rozwoju próchnicy. Jednak dzieci ze szczególnie agresywnym szczepem S. mutans są bardziej zagrożone przez próchnicę niezależnie od diety i nawyków higienicznych. Ten szczep bakterii ma  lepkie białka oznaczone symbolami SpaP i Cnm, które zwiększają zdolność mikroba do przetrwania w jamie ustnej, gdyż wiążą proteinę DMBT1 - składnik śliny (hamujący rozwój pozostałych szczepów S.mutans). W efekcie próchnica u tych dzieci rozwija się szybciej. 

Wobec tych pacjentów zwykłe tradycyjne zabiegi profilaktyczne i leczenie oraz poprawa nawyków higienicznych i żywieniowych nie wpływa na ryzyko rozwoju próchnicy. Takie wnioski płynęły z badania na grupie 452 dzieci (w wieku od 12 do 17 lat) monitorowano stan zębów oraz pobierano próbki śliny. Na podstawie wyników analizy śliny oraz obecności zjadliwego szczepu S. mutans podzielono pacjentów na grupy o różnym poziomie ryzyka próchnicy. Po pięciu latach oceniano rozwój zmian próchnicowych w każdej z grup.

 - Nasze odkrycie może poprawić leczenie tych pacjentów, agresywny szczep S. mutans można wykorzystać jako biomarker i dzięki takiej metodzie wytypowanie pacjentów wymagających szczególnie starannej opieki stomatologicznej będzie łatwiejsze. Natomiast właściwość mocnego przywierania do powierzchni szkliwa powinna stanowić cel w opracowywaniu nowych terapii - podsumowywał swoje wynik prof.  Strömberg.

Więcej: sciencedirect.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchica dzieci   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.