PARTNER PORTALU
partner portalu

Naturalne środki wybielające pod lupą naukowców z University of Iowa

ms
17-10-2014, 07:55
Naturalne środki wybielające pod lupą naukowców z University of Iowa Truskawki jako środek wybielający (foto: sxc.hu)
Prof. So Ran Kwon z UI College of Dentistry and Dental Clinics zajęła się analizą skuteczności domowych środków wybielających zęby. Dość popularnym specyfikiem, stosowanym przez zwolenników białych zębów w zaciszu domowym, są: truskawki połączone z sodą oczyszczoną.

W ocenie So Ran Kwon, działanie truskawkowo - sodowej zawiesiny sprowadza się do powierzchniowego usunięcia resztek pożywienia z powierzchni zębów.

So Ran Kwon przeanalizowała działanie mieszaniny truskawkowo - sodowej na 20 zębach (tuż po ich ekstrakcji). Wszystkie zęby, wystawione były na ekspozycję preparatu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dokonano delikatnego szczotkowania badanego materiału. Procedurę taką naukowiec powtarzał trzykrotnie w ciągu doby, przez 10 dni, a więc zgodnie z reżimem zalecanym w przypadku wybielania zębów domowym sposobem.

Wyniki eksperymentu były takie jakich należało oczekiwać. Zęby poddane działaniu truskawkowego preparatu kiepsko wypadały w standardowych testach na poziom wybielania, także spektrofotometr nie wykazał pożądanego działania truskawkowo - sodowej „bielinki".
W tym samym czasie So Ran Kwon analizowała na kolejnej grupie 21 zębów trzy preparaty do wybielania zębów powszechnie dostępne w sprzedaży i przeznaczone do samodzielnego stosowania przez użytkownika. W tym przypadku efekt wybielający był w mniejszym lub większym stopniu uzyskiwany za każdym razem.

W ocenie So Ran Kwon, podobnie jak truskawki efektu wybielającego nie zapewnią ani jabłka, ani cytryny (owoce te także są na liście domowych środków wybielających). Żadne owoce nie są pomocne w uzyskiwaniu nienagannej bieli zębów, wprost przeciwnie stosowanie ich jako preparatów kosmetycznych doprowadzić może do znaczącej redukcji grubości zmineralizowanej tkanki twardej. Podczas eksperymentu jej grubość została zredukowana o 10 proc.

Okazuje się, że środowisko bez związków nadtlenku karbamidu lub nadtlenku wodoru nie sprawdza się w roli wybielacza.

Autorka swoje spostrzeżenia zawarła w ostatnim numerze "Operative Dentistry".

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH