PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Naturalna historia próchnicy

en
20-06-2018, 11:19
Naturalna historia próchnicy Szerszy kontekst choroby próchnicowej może lepiej przekonywać do zmiany diety (fot. pixabay)
Co mówić pacjentom, gdy pytają o zdrową dla zębów dietę, radzi amerykański stomatolog Alvin Danenberg prowadzący Bluffton Center for Dentistry w Bluffton i wykładowca w College of Integrative Medicine.

Alvin Danenberg w propagowaniu zdrowego stylu życia nie ogranicza się do mówienia wyłącznie o dobrych nawykach higienicznych, niezbędnych dla zachowania zdrowia jamy ustnej. Powszechne problemy stomatologiczne  stara się w rozmowach z pacjentami naświetlać szerzej, czerpiąc nawet z wiedzy na temat ewolucji.

Dostępne obecnie testy DNA pobieranego z zębów czaszek z okresu sprzed 20 tys. - 10 tys lat lat ujawniają, że bakterie tworzące wtedy płytkę nazębną należały głównie do nieszkodliwych gatunków i były w stanie homeostazy. Innymi słowy nasi przodkowie bardzo rzadko cierpieli z powodu próchnicy i chorób przyzębia.

Skąd więc ta tak przykra w konsekwencjach dla naszego zdrowia zmiana?

Okres trwający od około 10 tys. lat temu, gdy ziarno zbóż zostało włączone do diety, do ok. 150 lat temu, to czas, w którym równowaga mikrobiomu jamy ustnej stawała się coraz bardziej "rozregulowana". W składzie gatunkowym bakterii tworzących płytkę nazębną pojawiało się coraz więcej  bakterii patogenicznych. Próchnica i choroby dziąseł stawały się normą.  Te zmiany nabrały jeszcze większej dynamiki, gdy 150 lat temu mąka i cukier stały się podstawą diety (a więc i sprawcami próchnicy oraz chorób przyzębia).

Równowaga bakteryjna którą wypracował ludzki organizm ma ...bagatela 2,5 mln lat. Ewolucja nieubłaganie zmienia tę zdrową równowagę w kierunku takiej, w której jest nadmiar patogenicznych bakterii w odpowiedzi na wprowadzanie nienaturalnego pokarmu. Szkodliwe bakterie zaczęły uszkadzać komórki naszych jelit. Cząsteczki z pokarmu i bakterie, które nigdy nie powinny przedostać się do krwiobiegu zaczęły inwazję na organizm  człowieka.

A sam organizm nie miał dość czasu, by wypracować sposoby skutecznej obrony przed tą inwazją. Pojawiły się więc choroby przewlekłe, które nigdy do tej pory nie nękały ludzi. 

Genetycznie modyfikowany pokarm, który nigdy nie był testowany na ludziach, ma także potencjalnie negatywny wpływ na bakterie jelitowe. W dodatku szkodliwe dodatki do przetworzonej żywności gromadzą się w różnych tkankach, stając się przyczyną problemów ze zdrowiem. Nadwyrężamy kondycję układu pokarmowego przyjmując różnego typu leki, przebywając w zasięgu oddziaływania pola elektromatgnetycznego, w nienaturalnym świetle, żyjąc w stresie i nie wysypiając się. Te wszystkie elementy naszego codziennego życia nie sprzyjają mikrobiomowi układu pokarmowego.

Wrogie bakterie i związane z nimi choroby układu pokarmowego wiążą się także z problemami kardiologicznymi, wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą typu II i wielu innymi schorzeniami. Krótko mówiąc  żyjemy dłużej, ale choroby obniżają jakość naszego życia. W dodatku także jama ustna płaci cenę za współczesny tryb życia, pisze Alvin Danenberg.

By skutecznie przedłużyć życie dobrej jakości do pytania należy podejść w skali społecznej i indywidualnej. Nie można lekceważyć sposobu w jaki ewolucja ukształtowała funkcjonowanie naszego organizmu. 

Ze stomatologicznego punktu widzenia, niezwykle ważne jest nitkowanie i szczotkowanie zębów, jednak ważniejsza jest dieta, zdrowa i zrównoważona, taka która sprzyja dobrym bakteriom w układzie pokarmowym chroniącym przed chorobami i utrzymującym zdrowe środowisko w jelitach.

Warto też wpomnieć o ćwiczeniach fizycznych, odpowiedniej ilości snu, skutecznej walce z codziennym stresem i usuwaniu toksycznych składników mogących uszkadzać układ pokarmowy - ale to już temat na osobną dyskusję z pacjentem.

Więcej: DrBicuspid.com

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   profilaktyka   próchnica   badania naukowe   bakterie  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.