• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Mięsną dietą w próchnicę zębów

kan
22-06-2017, 10:02
Mięsną dietą w próchnicę zębów Pacjenci na mięsnej diecie mają szansę mieć zdrowsze zęby niż wegetarianie (fot. pixabay)
Korzystna dla zdrowia jamy ustnej jest dieta z dużą ilością mięsa i nabiału. Tajemnica jej prozdrowotnego działania kryje się w  l-argininie, związku chemicznym, który występuje
we wszystkich produktach zawierających białko.

L-arginina to aminokwas, w który bogate jest czerwone mięso, drób,  ryby oraz nabiał m.in.: mleko, sery twarogowe i jaja.  Sprawdzono eksperymentalnie, że bakteryjny  biofilm ulegał rozkładowi, gdy do próbki śliny  dodano L-argininę. 

Działanie bakteriobójcze argininy nie jest do końca jasne. Sądzi się, że może ona wpływać na przyczepność komórek i zmienić mechanizmy funkcjonowania bakterii, utrudniając im osiadanie na powierzchni zębów. Obserwowano to zjawisko zarówno w stosunku do bakterii inicjującej tworzenie się płytki nazębnej Streptococcus gordonii, jak i głównego winowajcy próchnicy  Streptococcus mutans.

Wiadomo  jednak, że taka skuteczność jest osiągalna jedynie przy wysokich dawkach substancji. infoDENT24.pl informował o badaniach nad zastosowaniami L-argininy w paście do zębów:
Marcin Aluchna: arginina w paście do zębów to rewolucja bez ofiar.
Badacze twierdzą, że aminokwas, niszcząc płytkę nazębną, byłby niezwykle pomocny w walce z próchnicą i chorobami dziąseł. Do tej pory wykorzystywana była np. chlorheksydyna o działaniu bakteriobójczym. Podobnie, ale jeszcze skuteczniej miałaby działać właśnie arginina.

Z badań nad L-argininą płynie jeszcze dodatkowy wniosek: wegetarianie wybierając roślinną dietę mogą szkodzić sobie na zęby.

Badania opublikowano w Journal of Bacteriology.

Więcej: jb.asm.org

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   dieta   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH