PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Kombucza – coś na ząb, ale kiepskiego

ms
30-04-2019, 09:46
Kombucza – coś na ząb, ale kiepskiego Kombucza nie jest dobrym pomysłem na gaszenie pragnienia (źródło: Wikipedia)
Dr Larry Molenda, dentysta z San Marcos w Teksasie, opublikował na stronie internetowej swojego gabinetu artykuł „Kombucza i twoje szkliwo zębów”, w którym dzieli się z czytelnikami obawami związanymi z kwasem, który zawiera napój na bazie sfermentowanej herbaty.

Podobne obawy ma właściciel Glen Park Dental z San Francisco. Kombucza ma prawie tak samo kwaśny odczyn jak napoje energetyczne – uważa dr Bobby J. Grossi. Kwaśne napoje zakłócają poziom pH śliny, który powinien wynosić 6,5 - 7,3. O ile odczyn śliny staje się bardziej kwaśny – tworzy sprzyjające podłoże dla chorobotwórczych bakterii, które skwapliwie wykorzystają taką sytuacją, aby zaatakować jamę ustną.

Kolejny dentysta zapewnia, że zauważył uszkodzenia na powierzchni szkliwa u osób często pijących kombuczę, a to sprzyja rozwojowi próchnicy zębów. - Picie kombuczy może być równie szkodliwe dla zębów, jak picie słodkich napojów gazowanych – przestrzega dr Jeffrey Sulitzer. Jego spostrzeżeniem na Facebooku podzieliło się American Dental Association.

Dentyści sugerują ograniczenie picia kombuczy do wersji o niższej zawartości cukru, należałoby to czynić przez słomkę i płukać usta wodą po skończeniu degustacji lub po prostu wrzucić napój do kosza.

Dobrze, że Polacy o pochodzącym z Japonii, modnym trendzie dotyczącym degustacji napoju wiedzą jeszcze niewiele. Warto jednak przestrzegać zawczasu.

Kombucza to napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji w wyniku działania. grzybka herbacianego (japońskiego). Napój jest lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Grzybek to galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie, zbudowana z celulozy wraz z żyjącymi tam w symbiozie mikroorganizmami. Barwa napoju zależna jest od rodzaju herbaty użytej do procesu produkcji. W wyniku fermentacji brzeczki powstają różnorodne produkty, z których najważniejsze związki to kwasy organiczne, etanol oraz dwutlenek węgla.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   ślina   pH śliny  
Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.