• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Kolejna bariera dla biofilmu, ale czy skuteczna?

jsz
03-06-2015, 09:51
Kolejna bariera dla biofilmu, ale czy skuteczna? Korzenie lukrecji (foto: freedigitalphotos)
Naukowcy z University of Edinburgh wykorzystali związki, które zawiera korzeń lukrecji do modyfikacji działania enzymu Sortazy klasy A (enzym związany z błoną komórkową). Metoda ta wyraźnie spowalnia tworzenie biofilmu przez chorobotwórcze bakterie, gromadzące się na szkliwie zębów.

Specyficzna grupa związków chemicznych, które naukowcy z University of Edinburgh wyodrębnili z korzenia lukrecji, modyfikują działanie enzymu Sortazy A, dzięki któremu właśnie chorobotwórcze bakterie z łatwością namnażają się w jamie ustnej. Naukowcy, pracując na zmienionych strukturach enzymu Sortazy A, zaobserwowali zdecydowane obniżenie poziomu namnażania się bakterii Streptoccocus mutans, które w sposób szczególnie łatwy metabolizują cukier zawarty w pożywieniu i napojach.

Sposób blokowania rozwoju chorobotwórczych bakterii autorzy badań opisali w piśmie "Chemical Communications". 

Jak wiadomo Streptococcus mutans, bakteria gram dodatnia, fizjologicznie występuje w jamie ustnej człowieka, wchodząc w skład naturalnej flory bakteryjnej (ok. 2 proc.) . Streptococcus mutans stanowią jeden z zasadniczych czynników etiologicznych powstawania próchnicy zębów.

Korzeń lukrecji jest od dawna znanym surowcem zielarskim. Roślina posiada działanie: antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
higiena jamy ustnej   próchnica   bakterie   biofilm  

POLECAMY W SERWISACH