PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Jaką dietą stymulować obronne działanie śliny

en
16-08-2018, 13:02
Jaką dietą stymulować obronne działanie śliny Imbir i cytryny chronią zdrowie zębów i dziąseł (fot. pixabay)
Kwas cytrynowy i ostry w smaku 6-gingerol z imbiru nie tylko poprawiają smak i zapach pokarmów i napojów, ale także stymulują mechanizmy obronne śliny, twierdzą naukowcy z Technical University of Munich oraz Leibniz-Institute for Food Systems Biology.

Poza komórkami układu odpornościowego ślina zawiera duże ilości cząsteczek, które mają wiele różnorodnych biologicznych funkcji, także utrzymywanie zębów, dziąseł oraz błony śluzowej w dobrym stanie. Ślina właśnie jest pierwszą zaporą dla zewnętrznych patogenów. Działający przeciw drobnoustrojom cząsteczki w tym lizozym rozkładający ściany komórkowe bakterii, są częścią systemu wrodzonej odporności.

Na skład śliny wpływają wiek, stan zdrowia oraz dieta, jednak niewiele wiadomo na temat wpływu poszczególnych składników pokarmu. Celem eksperymentu było zbadanie oddziaływania na ślinę następujących substancji: 

- kwas cytrynowy
- aspartam
- alfa kwasy
- glutaminian sodu
- sól kuchenna
- 6-gingerol
- kwas alfa-hydroksylowy
- kwas beta-hydroksylowy

Wszystkie badane związki zmieniały skład białek w ślinie w większym lub mniejszym stopniu. Jednak analiza fukcji biologicznych wskazała, że kwas cytrynowy i 6-gingerol aktywują system obronny śliny.
A konkretnie 6-gingerol zwiększa aktywność enzymu który przekształca tiocyjanian  w hipotiocyjanian i w ten sposób trzykrotnie zwiększa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości śliny.  Natomiast kwas cytrynowy podnosząc stężenie lizozymu zwiększa zdolności obronne nawet dziesięciokrotnie.

Badania na kulturach bakterii dowodzą, że te zmiany są wystarczające by niemal całkowicie zahamować wzrost Gram dodatnich bakterii.

- Nasza praca dowodzi, że substancje zapachowe i przyprawy daleko bardziej oddziałują na jamę ustną niż do tej pory sądzono, podsumował wyniki dr Thomas Hofmann z Technical University of Munich.

Więcej: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Czytaj także: Dlaczego rany w jamie ustnej goją się szybciej niż w innych miejscach ciała
Dieta w walce z paradontozą

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   ślina   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.