PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Halitoza - powszechna i trudna do leczenia

en
28-07-2016, 10:45
Halitoza - powszechna i trudna do leczenia Halitoza wpływa na psychikę i życie społeczne pacjenta (fot. pixabay)
Halitoza to dolegliwość dużej części  populacji (25-50 proc.) i  jeden z powodów, który powinien sprowadzać pacjentów do dentysty.

Od czasu do czasu każdy miewa "źle pachnący" oddech, szczególnie gdy jama ustna zostanie przesuszona, na przykład po nocy przespanej z otwartymi ustami lub po długim locie samolotem. Problem zaczyna się, gdy halitoza występuje stale.

W 90 proc. przypadków jej przyczyna leży w jamie ustnej pacjenta, 9 proc. przypadków ma inne źródło – układ oddechowy, pokarmowy, moczowy i zaledwie 1 proc. przypadków zależy od diety lub leków przyjmowanych przez pacjenta.

Temperatura wewnątrz jamy ustnej osiąga 37 oC, podczas wydechu wilgotność wynosi nawet 96 proc. To idealne warunki do wzrostu bakterii. W jamie ustnej można znaleźć blisko 1000 gatunków bakterii, z których większość może produkować nieprzyjemnie pachnące związki chemiczne powodujące halitozę.

Powstała nowa koncepcja walki z przykrym oddechem, stworzona przez naukowców zainteresowanych ekologią jamy ustnej. "Dobrze pachnący" oddech jest oznaką zdrowej jamy ustnej, ale to nie oznacza całkowitego braku „złych” bakterii. Są one jedynie  zdominowane przez kolonie innych mikroorganizmów, które nie pozwalają im nadmiernie się rozwinąć.

Niektóre, stosowane obecnie metody walki z halitozą mogą w gruncie rzeczy tylko pogorszyć sprawę. Bo chociaż kilka rodzajów płynu do płukania ust usuwa przykry zapach, jednak te zawierające alkohol lub chlorheksydynę działają bakteriobójczo na wszystkie bakterie, także  pożyteczne. Ponadto chlorheksydyna, co prawda może poprawić oddech nawet przez 24 godziny, ale także zmienia poczucie smaku. W jednym z prowadzonych badań 25 proc. osób odczuwało pieczenie lub mrowienie w ustach po tygodniu stosowania płynu do ust. Intensywne stosowanie płynu z alkoholem może wysuszyć śluzówkę i czasami nasilić halitozę. Trwałe zaburzenie równowagi bakteryjnej jamy ustnej grozi rozwojem oportunistycznych gatunków mikroorganizmów, powodujących choroby przyzębia i inne dolegliwości.

Naukowcy pracują nad środkami, które nie będą walczyły z bakteriami, a jedynie neutralizowały ich cuchnące produkty, na przykład próbuje się przy pomocy jonów cynku wiązać związki siarki.

Więcej scientificamerican.com

Czytaj także:
iPhone ostrzeże przed halitozą - technika i sprzęt stomatologiczny
Zapach z ust zdradzi nowotwór - technika i sprzęt stomatologiczny
Pierwszy na rynku chromatograf gazowy dla dentystów

SŁOWA KLUCZOWE
badania naukowe   halitoza  

POLECAMY W SERWISACH