PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Guma do żucia zbawienna dla zębów, ale jest zdanie odrębne

ms
29-09-2016, 12:02
Guma do żucia zbawienna dla zębów, ale jest zdanie odrębne Guma do żucia, ale z ksylitolem? (foto: freeimages)
Portal xylitol.org podaje kilka przyczyn, dla których osoby, stosujące często gumę do żucia, powinny głęboko zastanowić się czy warto ten zwyczaj utrzymywać.

Dentyści są przekonywani o ważnej roli gumy do żucia w procesie zapewniania należytej higieny jamy ustnej. Słusznie. Niewiele mówi się o tym co takie gumy zawierają.

Aspartam
Gumy do żucia nie zawierają cukru, to dobrze, gorzej, gdy mają w swoim składzie słodzik - organiczny związek chemiczny aspartam (na produktach spożywczych oznaczany kodem E951). Aspartam znajduje się w składzie ponoć 85 proc. dostępnych na rynku gum do żucia. Słodzik, o znikomej liczbie kalorii, niestety nie jest wrogiem nadwagi, gdyż osoby go stosujące mają większy apetyt na wysokokaloryczne potrawy. Aspartam może powodować także ból głowy, szczególnie u osób młodych.

Co gorsza słodzik oskarżany jest także o: sprzyjanie chorobie Alzheimera, wywoływanie nowotworów mózgu oraz o doprowadzanie do uszkodzeń płodu.

Butylohydroksytoluen
W wielu państwach zabroniony jest jako składnik produktów spożywczych, ale nie w USA. Tutaj BHT, dzięki właściwościom konserwującym, stosowany jest powszechnie, także jako komponent gum do żucia. Związek chemiczny ma właściwości toksyczne, negatywnie wpływające szczególnie na wątrobę i nerki. Istnieją przypuszczenia, że BHT powoduje nadpobudliwość wśród dzieci.

Fosforan wapnia
Związek ten obecny jest w wielu popularnych bezcukrowych gumach do żucia, pełni rolę środka stabilizującego i wybielającego. Lista przewinień tego związku nie jest długa, aczkolwiek to po spożyciu mleka w proszku chińskiej produkcji ze zbyt wysokim  udziałem fosforanu wapnia wiele dzieci uległo zatruciu.

Dwutlenek tytanu
Związek ten, używany w gumach do żucia jako składnik koloryzujący, obarcza się o wywoływanie chorób autoimmunologicznych. Najczęściej ostrzeżenia mówią o chorobie Crohna, astmie oraz o czynniku rakotwórczym.

Jako przeciwwaga - ksylitol
To środek powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia (dodatek do żywności E967). Dodaje się go głównie do cukierków i gum do żucia  - ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Ksylitol sprzyja wytwarzaniu przez organizm ludzki śliny, utrzymuje naturalny odczyn pH w ustach.

To właśnie ksylitol, póki co, uważany jest za zbawienny w tego typu produktach jak guma do żucia. Ma wiele pożądanych właściwości i – jak na razie - nie zauważono ponoć żadnych niepożądanych zjawisk ubocznych.

Jedno zdanie komentarza. Materiał analityczny ukazał się na portalu xylitol.org.

SŁOWA KLUCZOWE
ksylitol   guma do żucia  

POLECAMY W SERWISACH