PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Ekstrakt z nasion winogron wzmacnia zębinę

smn
01-06-2017, 12:19
Ekstrakt z nasion winogron wzmacnia zębinę Niedoceniana w stomatologii siła winogron (fot. pixabay)
Występujący w ekstrakcie z nasion winogron składnik może być stosowany do wzmacniania zębiny, zwiększa poza tym trwałość wypełnień z żywicy kompozytowej, twierdzą naukowcy.

Wyniki badań, prowadzonych na University of Illinois, Chicago College of Dentistry, dają nadzieję, że będzie można zwiększać trwałość wypełnień przy pomocy ekstraktu z nasion winogron.  Wypełnienia z żywicy kompozytowej wytrzymują zwykle 5-7 lat, autorzy badania widzą szansę na znaczne przedłużenie ich trwałości.  

Wtórna próchnica i pękanie na granicy wypełnienia to najczęściej spotykane przyczyny skracające trwałość uzupełnień adhezyjnych. Mimo postępu w dziedzinie materiałów do wypełnień stomatologicznych, nadal z czasem stopniowo się degradują.

- Kiedy w wypełnieniu powstają nieszczelności, próchnica zaczyna się wokół nich rozwijać i trzeba ponownie interweniować. Nasze badania mają pomóc w opracowaniu metody wzmocnienia połączenia żywicy z zębiną. Można ten efekt uzyskać stosując naturalne materiały, wyjaśnia dr Ana Bedran-Russo.

Badany ekstrakt, jak twierdzi dr. Ana Bedran-Russo, może zwiększyć wytrzymałość zębiny. Jako że składa się na nią przede wszystkim kolagen (główne białko strukturalne występujące w skórze i innych tkankach, łącznych), z którym żywica musi się związać. 

Dr Bedran-Russo odkryła, że kolagen może sam zregenerować uszkodzenia po połączeniu z roślinnymi związkami - oligomerycznymi proantocyjanidynami (OPC), które występują w wielu warzywach oraz w ekstrakcie z nasion winogron.  Zębina bogata w kolagen silniej wiąże się z żywicą i proces ten nie zależy od wilgotności.

 - Stabilność tej warstwy pośredniej między zębiną a żywicą kompozytową to kluczowa cecha warunkująca trwałość odbudowy zęba i minimalizująca jego utratę - twierdzi Bedran-Russo.

Dr Bedran-Russo współpracuje z  prof. Guido Pauli, specjalistą w dziedzinie chemii medycznej i farmakognozji w UIC College of Pharmacy, który niedawno podczas prowadzenia innych eksperymentów odkrył że wyciąg z kory korzeni sosny chińskiej ma podobne właściwości i może być wykorzystywany do hamowania rozwoju próchnicy.

Więcej: sciencedaily.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   kompozyty żywiczne   wypełnienie stałe  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.