PARTNER PORTALU
partner portalu

Dietetyczne wsparcie dla stomatologów

kan/PAP
07-03-2017, 09:53
Dietetyczne wsparcie dla stomatologów Ograniczanie w diecie wysokoprzetworzonych produktów to także profilaktyka próchnicy (fot. pixabay)
W kwestii próchnicy może być lepiej o ile uda się poprawić nawyki żywieniowe Polaków. I to już się zaczyna dziać.  Rusza szósta edycja kampanii edukacyjnej - 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw podzielonych na pięć porcji; jedną z porcji może stanowić szklanka (200 ml) soku. Przykładowe porcje to: jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, sałatka owocowa, talerz zupy warzywnej, szklanka soku pomidorowego.

Niestety Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g dziennie na osobę - wskazuje sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Tymczasem najnowsze wytyczne dietetyków mówią już nie o pięciu porcjach warzyw i owoców, ale o siedmiu każdego dnia. 

Organizatorzy rozpoczynającej się kampanii rekomendują, by pamiętać o sezonowości bo każda pora roku jest bogata w inne warzywa i owoce; zachęcają by zwiększyć ich ilość w diecie pamiętając, że sok może być dobrym sposobem na urozmaicenie i rozszerzenie jadłospisu o naturalne produkty. Zalecają też m.in. by uczyć dzieci jedzenia warzyw i owoców poprzez zabawę, pokazując im nowe smaki i potrawy.(PAP)

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
profilaktyka próchnicy   dieta  

POLECAMY W SERWISACH