PARTNER PORTALU
partner portalu

Dieta bezglutenowa = większe ryzyko ekspozycji na rtęć

smn/PAP
15-02-2017, 13:22
Dieta bezglutenowa = większe ryzyko ekspozycji na rtęć Dieta zawierająca dużo ryżu zwiększa poziom rtęci w organizmie (fot. pixabay)
Naukowcy dowiedli, że osoby stosujące dietę bezglutenową mają poziom rtęci w organizmie do 70 proc. wyższy niż odżywiające się normalnie.

Dieta bezglutenowa robi się coraz popularniejsza. W USA i Europie przechodzi na nią coraz więcej osób, mimo iż celiakię, czyli chorobę polegającą na nietolerancji glutenu, diagnozuje się u mniej niż 1 proc. społeczeństwa. 

W przypadku celiakii odstawienie glutenu - mieszaniny białek roślinnych występujących w niektórych rodzajach zbóż: pszenicy, życie i jęczmieniu - jest konieczne. W przypadku pozostałej części populacji nie ma takiej potrzeby. Jednak zdrowi zwolennicy diety bezglutenowej twierdzą, że dzięki rezygnacji z tego składnika czują się lepiej, bo m.in. zmniejsza się stan zapalny w ich organizmie - teza ta nigdy nie została jednak udowodniona w badaniach naukowych.

Dostępne na półkach sklepowych produkty bezglutenowe najczęściej zawierają mąkę ryżową jako substytut pszenicy. Tymczasem, co podkreślają autorzy pracy opublikowanej na łamach pisma "Epidemiology", ryż silnie akumuluje niektóre metale toksyczne, w tym arsen i rtęć.

Dotąd niewiele jednak było wiadomo na temat skutków zdrowotnych diety o wysokiej zawartości ryżu.

Maria Argos, profesor epidemiologii z University of Illinois at Chicago School of Public Health, postanowiła prześledzić dane blisko 7,5 tys. osób, pochodzące z National Health and Nutrition Examination Survey, aby potwierdzić lub wykluczyć istnienie związku pomiędzy dietą bezglutenową a poziomem metali toksycznych we krwi i moczu.

Spośród przeanalizowanych przypadków 73 uczestników spełniło wszystkie kryteria badawcze, czyli stosowało dietę bezglutenową w latach 2009-2014. Byli oni w wieku od 6 do 80 lat.

Okazało się, że osoby te miały wyższe stężenie arsenu w moczu i rtęci we krwi niż ci, którzy odżywiali się tradycyjnie, przy czym poziom arsenu był prawie dwukrotnie wyższy, a poziom rtęci wyższy o 70 proc.

- Otrzymane wyniki pokazują, że istnieją pewne niezamierzone konsekwencje stosowania diety bezglutenowej - mówi prof. Argos. - Oczywiście potrzebujemy dalszych badań, które wykażą, czy wyższe stężenia wymienionych metali ciężkich powodują niekorzystne skutki zdrowotne i czy dietę bezglutenową można uznać za bezpieczną, czy może stanowi ona zagrożenie dla zdrowia.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   rtęć  

POLECAMY W SERWISACH