PARTNER PORTALU
partner portalu

Dentysto, a czy Ty o tym wszystkim mówisz pacjentom?

ms
11-08-2017, 08:01
Dentysto, a czy Ty o tym wszystkim mówisz pacjentom? Lek. dent. Aleks Charniuk ze Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu
Mohito, zielona herbata, smoothies i basen – przed tym wszystkim przestrzega pacjentów lek. dent. Aleks Charniuk ze Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu.

Mohito
Cytrusy, soki owocowe i napoje gazowane, poprzez zawarte w nich kwasy, mogą wpływać na rozmiękczenie szkliwa i jego większą podatność na uszkodzenia. Nie inaczej sprawa wygląda przy lemoniadzie czy innym letnim drinku - mohito. Sok z cytryny wyciśnięty wprost do szklanki wody, do tego cukier lub słodkie syropy to niestety realne zagrożenie dla zdrowia zębów.

- Lemoniadę lepiej wypić szybko, niż sączyć powoli przez cały dzień. Częściowym rozwiązaniem problemu jest picie jej przez słomkę, ale obniżenie pH w jamie ustnej może być na tyle duże, że szkliwo będzie osłabione. Zamiast lemoniady należy wybierać niegazowaną wodę mineralną lub chłodne herbaty ziołowe. Wypita raz na jakiś czas lemoniada nie zrujnuje uśmiechu, ale gdybyśmy pili ją codziennie, to może doprowadzić do nadwrażliwości i większej podatności na próchnicę – ostrzega lek. dent. Aleks Charniuk ze Stankowscy & Białach Stomatologia w Poznaniu.

Zęby i dziąsła nie polubią też mohito z alkoholem. Trunek zmniejsza ilość śliny w ustach, przez co ogranicza jej ochronne właściwości, a szkliwo jest jeszcze bardziej narażone na działanie kwasów.

Zielona herbata
Zdrowotne właściwości zielonej herbaty są niezaprzeczalne – sprzyja utracie wagi, korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy, a nawet na zęby! Zawiera fluor i katechiny, które chronią przed chorobotwórczymi bakteriami. Co więc z nią nie tak?

Podobnie jak herbata czarna i kawa, powoduje powstawanie osadów i przebarwień. Z zielonej herbaty osad nie jest jednak ciemny, a jasny, więc łatwo możemy go przeoczyć. To że jest niewidoczny nie znaczy, że jest niegroźny. On też sprzyja powstawaniu płytki nazębnej i rozwojowi bakterii. Rada? Po zielonej herbacie też myjmy zęby.

Smoothies
Jak coś tak zdrowego może być niedobre dla zębów? Nie każdy smoothie taki będzie. Jedne są zrobione na bazie wody, cytrusów i cukrów, a inne na jogurcie i bananie. Dentyści pochwalą za picie tych drugich, a za pierwsze… można zapłacić nadwrażliwością zębów i borowaniem. 

- Odczyn pH w ustach jest lekko kwaśny, wskaźnik pH wynosi ok. 5,5, a wszystko co wpływa na obniżenie go poniżej tego punktu, jest potencjalnie szkodliwe dla szkliwa. Jeżeli ktoś ma ochotę na smoothie, to niech wybiera mało kwaśne owoce i warzywa, a do tego przygotuje go na bazie jogurtu lub mleka, którego pH jest neutralne. Warto też umyć zęby przed wypiciem napoju, ponieważ pasta dostarczy szkliwu ochronnego fluoru, a także podniesie pH do bardziej zasadowego - mówi ekspert. 

Bezpieczne dla szkliwa będą owoce i warzywa o zbliżonym pH do naturalnego, a należą do nich m.in.: banan, zielone mango, melon kantalupa, papaja, arbuz, awokado, figi, marchew, buraki, seler, szpinak, a oprócz tego również mleczko kokosowe.

SŁOWA KLUCZOWE
profilaktyka próchnicy  

POLECAMY W SERWISACH