PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Czekolada zdrowsza dla zębów

en
27-12-2016, 11:40
Czekolada zdrowsza dla zębów Będzie można objadać się czekoladą bezkarnie (fot. pixabay)
Naukowcy pracujący dla koncernu Nestlé próbują uzdrowić czekoladę i zmniejszyć w niej zawartość cukru,  nie zmieniając  smaku na gorszy! I to znacznie zmniejszyć, bo aż o 40 proc.

Naukowcy znaleźli sposób na zmianę struktury cząsteczki cukru i  właśnie to odkrycie może ulżyć zębom i nie tylko zębom smakoszy. Bo kluczową informacją jest również ta, że czekolada ze zmienioną formą cukru wcale nie jest mniej słodka niż tradycyjna. 

- To naprawdę niezwykłe odkrycie, gdyż pozwoli na produkcję słodyczy zawierających o 40 proc. mniej cukru – cieszy się Stefan Catsicas, szef działu technologicznego Nestlé w rozmowie z portalem Dentistry.co.uk.

Szwajcarski producent słodkich przekąsek jest liderem w staraniach, by to co niezdrowe stało się mnie niezdrowe. Po pierwsze poprawia stale wartość odżywczą produktów, obniżając zawartość: cukru, soli, tłuszczu i zwiększając zawartość zdrowych składników czyli:  witamin, całych ziaren, minerałów.

Nestle po uzyskaniu patentu zacznie produkować w 2018 r. zdrowsze i nie mniej słodkie słodycze z szybciej rozpuszczającym się cukrem.

Czekolada - mimo wszystko - ma i dobre dla zębów właściwości (o czym infoDENT24 także informował). Zawiera bowiem teobrominę, alkaloid który wzmacnia i odbudowuje szkliwo lepiej niż fluor. Niestety nie z samej teobrominy czekolada się składa, ale ten jej składnik jest na tyle obiecujący, że opracowano całą linię produktów z „nutą czekolady”. Jest wśród nich także pasta do zębów 

Więcej:  dentistry.co.uk

SŁOWA KLUCZOWE
próchnica   dieta  

POLECAMY W SERWISACH