PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Cukrzyca, bakterie i paradontoza - naukowcy ujawnili mechanizm powiązań

kan
20-07-2017, 08:42
Cukrzyca, bakterie i paradontoza - naukowcy ujawnili mechanizm powiązań Rola mikrobiomu w paradontozie została udowodniona (fot. pixabay)
Mikrobiom jamy ustnej (czyli wszystkie żyjące w niej mikroorganizmy) zmienia się pod wpływem cukrzycy w porównaniu ze składem drobnoustrojów jamy ustnej u osoby zdrowej. I ta właśnie zmiana wiąże się z nasilonym procesem zapalnym i utratą kości - dowodzą naukowcy z University of Pennsylvania.

Do tej pory nie istniały mocne dowody naukowe, że cukrzyca oddziałuje także na bakterie żyjące w jamie ustnej. Jeszcze cztery lata temu European Federation of Periodontology i American Academy of Periodontology opublikowały raport, w którym twierdzono, że nie ma przekonujących argumentów za tym, że cukrzyca bezpośrednio zmienia mikrobiom najważniejszy z punktu widzenie stomatologii, czyli jamy ustnej. Jednak zespół naukowców z University of Pensylvania postanowił dokładnie to sprawdzić wykorzystując do badań myszy chore na cukrzycę typu II. 

Badacze wyszli od identyfikacji bakterii żyjących w jamie ustnej myszy chorej i porównali je z mikrobiomem myszy zdrowej. Skład gatunkowy drobnoustrojów był u obu gryzoni podobny do czasu, gdy mysz chora miała dobrze kontrolowaną cukrzycę. Ale gdy poziom cukru we krwi zaczął się utrzymywać na wysokim poziomie mikrobiom stał się uboższy pod względem gatunków. 

Chore na cukrzycę myszy miały także paradontozę, łącznie z utratą tkanki kostnej podtrzymującej zęby i zwiększonym poziomem interleukin IL-17, molekuł pełniących ważną rolę w odpowiedzi organizmu na proces zapalny. Podwyższony poziom IL-17 u ludzi wiąże się z chorobą przyzębia. 

Te wyniki dowodziły związku między zmianami w mikrobiomie jamy ustnej i paradontozą, jednak nie były dowodem na to, że zmiany mikrobiologiczne stają się przyczyną choroby.  Na następnym etapie doświadczeń badacze przenieśli bakterie chorych zwierząt do zdrowych i wolnych od mikroorganizmów myszy (hodowanych w sterylnych warunkach). U gryzoni biorców także zaobserwowano po pewnym czasie utratę tkanki kostnej. Tomografia komputerowa ujawniła, że miały o 42 proc. mniej tkanki kostnej niż myszy, którym podano bakterie zdrowych zwierząt. Także poziom markerów procesu zapalnego zwiększył się u biorców mikrobiomu myszy-cukrzyków.

Na tym naukowcy nie poprzestali. Postanowili wyjaśnić naturę procesu wywoływanego przez bakterie i prowadzącego do chorób przyzębia. Podejrzewając, że kluczem są cytokininy, szczególne IL-17, badacze powtórzyli eksperyment z przenoszeniem próbek mikrobiomu, ale tym razem chorym myszom przed transferem podawali przeciwciała anty-IL-17. Zwierzęta, które otrzymały bakterie od leczonych myszy miały mniej zaawansowaną utratę kości niż myszy, które zakażono bakteriami gryzoni chorych na cukrzycę i nie leczonych przeciwciałami.

Nasze wyniki niezbicie dowodzą, że zmiany w mikrobiomie jamy ustnej powodowane przez cukrzycę stają się przyczyną zwiększonej utraty kości w paradontozie - cieszyli się autorzy badania.

Chociaż leczenie przeciwciałami anty-IL-17 skutecznie hamowało utratę kości u myszy, mało prawdopodobne by taka terapia miała równie dobre wyniki u ludzi. Co jednak istotne i czego dowiodła ta praca naukowa - pacjenci chorzy na cukrzycę powinni szczególnie starannie kontrolować poziom glukozy we krwi i dbać o higienę jamy ustnej.

Więcej: cell.com 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.