PARTNER PORTALU
partner portalu

Cukrzyca a bakterie jamy ustnej

smn
15-03-2017, 10:15
Cukrzyca a bakterie jamy ustnej Zdrowie ogólne wiąże się z określonym składem bakteryjnym jamy ustnej (fot. pixabay)
Naukowcy pracowicie wypełniają braki w wiedzy na temat powiązań mikrobiomu jamy ustnej (ogół żyjących tu mikroorganizmów) i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca. Okazuje się, że większa częstotliwość występowania bakterii typu promieniowców wiąże się ze zredukowanym ryzykiem cukrzycy typu II.

Zespół badawczy z Vanderbilt University porównał mikrobiom jamy ustnej trzech grup pacjentów:
ze zdiagnozowaną cukrzycą (98 osób),
otyłych, nie mających cukrzycy (99 osób)
oraz szczupłych i bez cukrzycy (97 osób).

Naukowcy przeanalizowali skład gatunkowy bakterii obecnych w próbkach biologicznych pobranych od tych osób. Według ich szacunków, szczególnie Actinomyces i Atopobium (promieniowce) wiążą się ze zmniejszonym o odpowiednio 66 proc. i 72 proc. ryzykiem choroby. Promieniowce były także rzadsze u otyłych osób nie cierpiących na cukrzycę w porównaniu z tymi o normalnej masie.

Wnioski: mikrobiom jamy ustnej odgrywa pewną rolę w rozwoju cukrzycy i pogłębienie wiedzy na temat tych bakterii może stworzyć szanse na leczenie choroby.

Badanie opublikowało czasopismo Journal of Periodontal Research.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
badania naukowe   cukrzyca   bakterie  

POLECAMY W SERWISACH