• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Bakterie z jamy ustnej nie lubią alkoholu

smn
27-04-2018, 11:08
Bakterie z jamy ustnej nie lubią alkoholu Alkohol szkodzi pożytecznym bakteriom w jamie ustnej (fot. pixabay)
Ludzie pijący jedną lub dwie lampki wina dziennie mają więcej bakterii w jamie ustnej, które powiązane są z chorobami dziąseł, niektórymi nowotworami i chorobami serca, dowodzą naukowcy z New York University School of Medicine.

W porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją alkoholu na co dzień, kobiety i mężczyźni konsumujący jednego, dwa i więcej drinków - mają w jamie ustnej więcej bakterii potencjalnie szkodliwych. A w dodatku, jak wykazali naukowcy, mają znacząco mniej bakterii hamujących rozwój patogennych mikrobów. 

- Nasze badanie jest najlepszym dowodem jak alkohol wpływa na równowagę mikrobiologiczną w jamie ustnej. Pozwala wyjaśnić dlaczego picie alkoholu, podobnie jak palenie tytoniu prowadzi do negatywnych zmian w mikrobiomie, które mogą się wiązać z dużo poważniejszymi problemami zdrowotnymi, stwierdził dr Jiyoung Ahn. Na podstawie tych badań można by zaryzykować twierdzenie, że gdyby udało się przywrócić równowagę zakłóconą przez alkohol pomiędzy 700 typami bakterii w jamie ustnej, niewykluczone, że można by także skutecznie zapobiegać chorobom powiązanym z konsumpcją alkoholu.

To pierwsze badanie które bezpośrednio porównuje intensywność picia i jego skutki dla mikroflory jamy ustnej. Wcześniej potwierdzono na przykład związek zmian w mikrobiomie jamy ustnej z nowotworami głowy i szyi oraz rakiem układu pokarmowego. Na bieżąco informowaliśmy o tych  badaniach: Bakterie jamy ustnej, które chronią przed rakiem;  Jama ustna a rak żołądka.

Amatorzy drinków mają szczególnie więcej bakterii z rodzajów Bacteroidales, Actinomyces oraz Neisseria mniej zaś Lactobacillales - bakterii powszechnie stosowanych w probiotykach zalecanych jako element profilaktyki różnych chorób.

W badaniu wzięło udział  1 044 mężczyzn w wieku  55-87 lat.  Wszyscy byli też uczestnikami dwóch szeroko zakrojonych badań w kierunku zachorowań na nowotwory. Dostarczali próbkę śliny oraz szczegółowe informacje na temat spożycia alkoholu. Podzielono ich na trzy grupy - 270 mężczyzn nie pijących alkoholu na co dzień, 614 pijących umiarkowane ilości i 160 nadużywających alkoholu.

Za pomocą genetycznych testów laboratoryjnych oznaczano bakterie z jamy ustnej. Grupa badanych osób była wystarczająco liczna, by określić różnice w mikroflorze między osobami pijącymi a niepijącymi, jednak była zbyt mała do oceny różnic między osobami pijącymi tylko wino, tylko piwo lub tylko koniak.

Obecnie trwają prace badawcze mające wyjaśnić biologiczne mechanizmy skutków oddziaływania alkoholu na mikrobiom jamy ustnej. I jak przyznają naukowcy, daleka jeszcze droga do wyjaśnienia, czy hamowanie lub stymulowanie określonych zmian w mikroflorze może prowadzić do przywrócenia zdrowej równowagi mikrobiologicznej jamy ustnej osób niepijących alkoholu.

Więcej: microbiomejournal.biomedcentral.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
alkohol   badania naukowe   bakterie   zdrowie jamy ustnej  

POLECAMY W SERWISACH