PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Arginina drugim fluorem?

kan
24-07-2017, 10:24
Arginina drugim fluorem? Badania nad przeciwpróchnicowym potencjałem argininy trwają (fot. pixabay)
Dotychczasowe badania  dowodzą, że osoby wolne od próchnicy mają wyższy poziom argininy w ślinie niż te, których zęby niszczy próchnica. Ponadto wykazano, że pasta zawierająca ten aminokwas poprawia skład bakterii w jamie ustnej. Najnowsze odkrycia jeszcze umacniają pozycję argininy - okazuje się, że skutecznie reguluje skład bakteryjny biofilmu.

Zaburzenie fizjologicznej równowagi między składnikami mineralnymi zębów a biofilmem w jamie ustnej odpowiada za rozwój próchnicy. Chociaż przeciwpróchniczne działanie fluoru potwierdzono naukowo, jednak nie jest on idealnym rozwiązaniem, gdyż oddziałuje na tkanki twarde w większym stopniu niż na mikrobiom jamy ustnej. A tak właśnie działa arginina - utrzymuje przyrastanie biofilmu w ryzach i zmienia jego skład na korzystny dla zdrowia, więc może stać się ważnym czynnikiem w profilaktyce próchnic, napisali autorzy badania w Archives of Oral Biology.

Arginina jest wydzielana przez gruczoły ślinowe. Badania przeprowadzone do tej pory wskazują, że ślina osób nie mających próchnicy zawiera znacząco więcej tego aminokwasu, a także występuje u nich o wiele bardziej nasilona aktywność  systemu deiminazy argininowej niż u osób chorujących na próchnicę. System deiminazy argininowej powoduje uwalnianie  ornityny, amoniaku i dwutlenku węgla i odpowiada za wytwarzanie adenozynotrifosforanu, a także pełni fizjologiczne funkcje, w tym wyrównywanie pH.

Badacze wyhodowali biofilm złożony z różnorodnych bakterii jamy ustnej w środowisku stymulowanym śliną od osób wolnych od próchnicy i osób z rozwijającym się procesem próchnicotwórczym.  Uczestnicy eksperymentu bez choroby próchnicowej  nie mieli żadnych ubytków, ani brakujących zębów, czy zębów z wypełnieniami, natomiast osoby z aktywną próchnicą, od których pobierano próbki śliny miały co najmniej jeden nie wyleczony ubytek.

Sprawdzano działanie roztworu 0,8 proc. argininy na nalot bakteryjny i okazało się, że istotnie zmniejszał jego biomasę, hamując jego rozwój w ciągu 24 godzin o 56,6 proc., po 48 godzinach o 51,3 proc. i po 72 godzinach o 74,1 proc. Co więcej biofilm pochodzący od osoby wolnej od próchnicy reagował na argininę silniej niż biofilm od osoby z rozwijającą się próchnicą (odpowiednio 68,0-85,4 proc. i 42,7-75,5 proc.), a także był on znacznie cieńszy.

Na następnym etapie analizowano dynamikę tworzenia biofilmu dwóch gatunków bakterii próchnicotwórczych - Streptococcus mutans, S. sobrinus oraz dwóch gatunków związanych ze zdrową jamą ustną, wykorzystujących argininę do tworzenia amoniaku za pośrednictwem systemu  deiminazy argininowej. Naukowcy monitorowali wzrost wszystkich typów bakterii w warunkach laboratoryjnych przy różnych stężeniach argininy. Stwierdzili że arginina miała niewielki wpływ na wzrost biofilmu, poza jednym wyjątkiem - hamowała tworzenie się nalotu S. mutans.

To pozwala sądzić, że za ochronne działanie argininy odpowiada właśnie jej hamujący wpływ na Streptococcus mutans. Oczywiście warunki laboratoryjne nie naśladują wiernie tego co dzieje się in vivo, niemniej jednak te wyniki, ale i poprzednie doświadczenia ujawniające wpływ argininy na skład bakterii w jamie ustnej, homeostazę pH oraz destabilizacyjne działanie na biofil - wystarczą by arginina nabrała szczególnego znaczenia, jako czynnik promujący zdrowie jamy ustnej - podsumowali swoją pracę naukowcy. 

Więcej: drbicuspid.com

Czytaj także: Arginina rozprawia się z biofilmem
Marcin Aluchna: arginina w paście do zębów to rewolucja bez ofiar

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
biofilm   badania naukowe   arginina  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.