PARTNER PORTALU
partner portalu

WHO: próchnica vs dieta, czyli kwadratura cukru

ms
18-04-2014, 07:47
WHO: próchnica vs dieta, czyli kwadratura cukru WHO: próchnica vs dieta, czyli kwadratura cukru
Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia, co najwyżej 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie organizm ludzki powinien przyjmować w postaci cukrów. Rekomendacja obowiązuje, jednak WHO ostatnio zaleciła obniżenie tej dawki o połowę. Cel? Walka z otyłością i powszechną próchnicą.

Przeciętne dzienne zapotrzebowanie na kalorie, w przypadku osób w sile wieku, nie pracujących ciężko fizycznie, wynosi 2000 - dla kobiet i 2500 - dla mężczyzn. Przy założeniu, że 1 łyżeczka białego cukru (10 g) to ok. 40 kcal. Łyżeczek tych nie powinno być dziennie więcej niż 5, a najlepiej żeby było ich o połowę mniej.

Rzeczywistość jest taka, że statystyczny Europejczyk zjada średnio 33 łyżeczek cukru dziennie, czyli od 7 do 12 razy więcej niż proponuje WHO. Według jednych plany Światowej Organizacji Zdrowia są ambitne, według drugich nierealne, a co za tym idzie demotywujące.

Bez dokładnego lustrowania składu produktów żywnościowych o dochowaniu nowym standardom nie może być mowy, z czytaniem etykietek zresztą też nie.

W jednym dużym jabłku znajduje się 20 - 30 g cukru (glukoza, fruktoza). To daje od dwóch do trzech łyżeczek najczystszej słodkości, chociaż nie można w prosty sposób porównywać sacharozy z cukrami zawartymi w owocach, to zjedzenie kilku zdrowych jabłek dziennie, nie mówiąc już o winogronach, czy czereśniach, oznaczać może problemy z przestrzeganiem zaleceń WHO. Może jednak - chociaż to nielogiczne - zalecenie dotyczy tylko dawek cukru dosypywanego przez konsumenta do jedzenia i picia? Nie. WHO wspomina o wysokosłodzonych napojach, o produktach żywieniowych, do których producenci dodają duże dawki cukru.

Według badań National Health and Nutrition Examination Survey połowa Amerykanów każdego dnia konsumuje słodzone napoje, a 5 proc., pijąc tego typu napoje, pozyskuje średnio aż 567 kcal. Tylko zdecydowana walka z konsumpcją cukru może przynieść pożądane efekty.

W Wielkiej Brytanii powstał nawet pomysł, aby wprowadzić 20 proc. podatek od cukru. Wyższa jego cena zapobiegać ma powszechnemu używaniu szkodliwej sacharozy.

Póki takiego podatku nie ma, Wielkanocne słodkości nie staną zapewne konsumentom kością w gardle, niezależnie od grasującej próchnicy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
próchica dzieci   WHO   próchnica   dieta  

POLECAMY W SERWISACH