• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Smutne reminiscencje po Kongresie FDI

03-09-2013, 00:02
Reminiscencje po Kongresie FDI
Reminiscencje po Kongresie FDI
Aż 30 proc. młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa zębów, chroniącego zęby przed czynnikami zewnętrznymi i psuciem się - wynika z badania ESCARCEL. Zaprezentowano je po raz pierwszy podczas Światowego Kongresu Stomatologicznego, który 30 sierpnia zakończył się w Stambule.

- Nadwrażliwość zębów stwierdza się u ponad 40 proc. osób w wieku 18-35 lat.- Stomatologia zachowawcza w przeszłości skupiała się na leczeniu próchnicy, natomiast to badanie sugeruje, że rośnie powszechność występowania innych problemów - ocenił jego współautor prof. Denis Bourgeois, dziekan Wydziału Stomatologii na Uniwersytecie w Lyonie. Jak wyjaśnił, badanie o akronimie ESCARCEL jest dotychczas największym europejskim studium epidemiologicznym dotyczącym tzw. ubytków przyszyjkowych zębów, niemających związku z próchnicą. Objęto nim 3187 osób w wieku 18-35 lat z siedmiu krajów Europy o różnym systemie organizacji ochrony zdrowia, profilaktyki i ubezpieczeń zdrowotnych (Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Hiszpanii, Finlandii, Łotwy i Estonii).
U pacjentów sprawdzano występowanie ubytków tkanek zębów związanych z erozją szkliwa oraz nadwrażliwość zębiny. Przeprowadzono z nimi również wywiady, aby zebrać informacje na temat czynników ryzyka występujących problemów zdrowotnych.

Niepróchnicowe ubytki szkliwa powstają na skutek działania czynników chemicznych, głównie kwasów obecnych w jedzeniu oraz mechanicznych, które powodują ścieranie (w tym wzajemne tarcie zębów o siebie). W rezultacie pojawia się przebarwienie zębów, dochodzi do zmian ich kształtu, brzegi zębów przednich stają się cieńsze i przezroczyste, krawędzie żujące zębów trzonowych ulegają spłaszczeniu i może nawet dojść do kruszenia się zębów na krawędziach siecznych.

Badanie ESCARCEL wykazało, że ubytki szkliwa (i związane z tym zmiany powierzchni oraz kształtu zębów) ma 29,4 proc. badanych osób. Najsilniej było to związane z częstym spożywaniem kwaśnych produktów - świeżych owoców, soków owocowych oraz napojów izotonicznych, ale też z problemami zdrowotnymi, takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy oraz powtarzające się wymioty (związane np. z bulimią), wymieniał współautor badania prof. David Bartlett z Londyńskiego Instytutu Stomatologii.

Największy odsetek osób z najwyższym stopniem uszkodzenia szkliwa stwierdzono we Francji i we Włoszech. Badanie ujawniło też, że blisko 42 proc. młodych osób ma nadwrażliwość zębów. - Problem ten staje się coraz częstszy, gdyż do tej pory dolegliwości te zgłaszało 30 proc. ludzi młodych - powiedziała prof. Nicola West z Dental Hospital and School w Bristolu (Wielka Brytania). Wyjaśniła ona, że nadwrażliwość zębów jest spowodowana odsłonięciem zębiny (czyli tkanki zęba osłoniętej szkliwem lub dziąsłem).

Okazało się, że nadwrażliwość zębów miała silny związek z cofaniem się dziąseł i uszkodzeniem szkliwa. 28 proc. pacjentów z nadwrażliwością oceniło, że wpływa ona negatywnie na ich życie.

Rektor Akademii Stomatologii na Uniwersytecie w Bernie w Szwajcarii prof. Adrian Lussi ocenił, że z najnowszego badania wynika, iż bardzo ważne jest, abyśmy ograniczali częstość jedzenia kwaśnych pokarmów (jak owoce) i picia kwaśnych napojów (w tym soków owocowych) do 3 - 5 razy dziennie. Można również ograniczyć wpływ kwaśnych napojów na szkliwo pijąc je przez słomkę.

źródło: rynekzdrowia.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.