PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Otyłość, a nie próchnica głównym problemem zdrowia dzieci

PAP/kan
24-11-2017, 09:23
Otyłość, a nie próchnica głównym problemem zdrowia dzieci W Polsce pilnie potrzebna poprawa nawyków żywieniowych dzieci (fot. pixabay)
Konieczne jest wzmocnienie w naszym kraju roli dietetyka, by zapobiegać narastaniu problemów z otyłością dzieci, twierdzili eksperci na spotkaniu prasowym 23 listopada br.. Jednak poprawa diety, poprawi także stan jamy ustnej dzieci.

Prezes Fundacji My Pacjenci Ewa Borek przekonywała, że należy wdrożyć kompleksowy program poradnictwa żywieniowego, którym objęte byłyby kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci. Pierwsza porada powinna być udzielona już po poczęciu dziecka.

- Taka porada dietetyczna powinna być wpisana do koszyka świadczeń gwarantowanych, a udzielać jej powinni głównie dietetycy, położne i pielęgniarki w ramach kompleksowego leczenia podstawowej opieki zdrowotnej - dodała.

Z opublikowanej w 2016 r. kompleksowej oceny żywienia dzieci wynika, że nieprawidłową masę ciała ma aż 32 proc. maluchów w wieku od 5. do 36. miesiąca życia. Podobnie jest wśród dzieci wczesnoszkolnych. Polska edycja badania European Childhood Obesity Surveilllance (COSI) wykazała, że co trzecie w naszym kraju dziecko w wieku 6-9 lat ma nadwagę lub jest już otyłe.

- Musimy pomóc rodzicom w tym jak zdrowo odżywiać dzieci, oni chętnie wezmą za to odpowiedzialność, wymagają jednak wsparcia - przekonywała Ewa Borek. Jej zdaniem, w tym zakresie nie można polegać jedynie na lekarzach POZ i pediatrach, bo oni nie mają na to czasu, ani odpowiedniej wiedzy na ten temat.

Z opublikowanego podczas spotkania z dziennikarzami raportu "Profilaktyka otyłości" przeprowadzonego w ramach projektu "Razem dla Zdrowia" wynika, że rodzice wiedzą dlaczego dzieci są otyłe. 53 proc. wskazuje na małą aktywność fizyczną dzieci, 50 proc. wymienia niewłaściwe żywienie, a 28 proc. łatwą dostępność do niezdrowej żywności.

Jedynie 27 proc. badanych przyznaje, że rodzicom brakuje wiedzy na temat zdrowego żywienia. 80 proc. respondentów deklaruje, że głównym źródłem wiedzy o żywieniu dzieci jest Internet. Na kolejnych miejscach są książki (34 proc.), prasa (19 proc.), telewizja (15 proc.) oraz reklama w mediach ( 14 proc.).

Badanie, którym objęto ponad 2,5 tys. osób, nie jest reprezentatywne, ponieważ uczestniczyły w nim głównie kobiety (92 proc.) w wieku 21-40 lat (ponad 70 proc. respondentów). Jednak potwierdza ono, że za żywienie dzieci głównie odpowiedzialne czują się kobiety.

Raport pokazał, że 93 proc. respondentów opowiada się za utworzeniem ogólnopolskiego programu profilaktyki otyłości dzieci. 92 proc. uważa, że w każdej szkole nad żywieniem dzieci i edukacją powinien czuwać dietetyk szkolny. 91 proc. opowiedziało się za wprowadzeniem znakowania żywności, pomagającego odróżnić żywność zdrową od niezdrowej.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w pierwszej kolejności zaleca wprowadzenie w naszym kraju opodatkowania napojów o wysokiej zawartości cukru.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
dieta   zdrowie jamy ustnej   zdrowie dzieci  

POLECAMY W SERWISACH