PARTNER PORTALU
partner portalu

Jest kodeks żywienia dzieci i młodzieży w walce z próchnicą

ms
17-09-2015, 08:03
Jest kodeks żywienia dzieci i młodzieży w walce z próchnicą Kodeks żywienia dzieci i młodzieży
Grupa Robocza ds. Żywienia, pod którą kryją się nazwiska najlepszych polskich znawców tematu: naukowców, ekspertów, często konsultantów krajowych - wypracowała stanowisko dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej.

Doczekaliśmy się zestawu rad, wskazań i przeciwskazań, w oparciu o które należałoby pokierować żywieniem dzieci i młodzieży, aby w sposób możliwie optymalny zapobiegać chorobie próchnicowej.

Na co zwracają eksperci?

Należy unikać:
- częstego spożywania produktów z cukrem;
- przetrzymywania w jamie ustnej produktów zawierających cukier;
- spożywania produktów z cukrem długo pozostających na powierzchniach zębów, tzn. lepkich i retencyjnych.

Soki owocowe nie powinny być pite przed snem i w nocy.
Należy unikać picia soków i spożywania między posiłkami kwaśnych warzyw i owoców. Mogą one być konsumowane wyłącznie w czasie posiłków. Soki najlepiej pić przez słomkę. Pragnienie najlepiej zaspokajać wodą niegazowaną.

Kakao pożyteczne, ale...
Kakao posiada potencjał przeciwpróchnicowy, jednak konsumpcja czekolady powoduje obniżenie pH. Mniej próchnicotwórcza jest czekolada gorzka, niż mleczna. Próchnicowtórczość czekolady zwiększa dodatek rodzynek i owoców.

Na to się nastawiajmy:
- nabiał: mleko, jogurt naturalny, biały ser, twardy ser, jajka (twarde sery i jajka należy spożywać zgodnie z zaleceniami dietetycznymi w ograniczonych ilościach);
- owoce (np. jabłka, truskawki) i surowe warzywa;
- ryby i chude mięso;
- ciemne pieczywo;
- orzechy i ziarna;
- humus;
- gorzka czekolada w niewielkiej ilości;
- bezcukrowe gumy do żucia (zwłaszcza z ksylitolem);
- woda mineralna niegazowana;
- kakao naturalne;
- herbata (inna niż owocowa);
- kawa bez cukru;
- ksylitol.

Na to się nie nastawiajmy:
- napoje słodzone (również herbata, napoje gazowane, napoje owocowe, energetyczne);
- produkty kleiste i retencyjne, np. rodzynki, musli (zawierające płatki zbożowe, rodzynki, orzechy, suszone owoce i cukier);
- słodkie sucharki, chipsy, słone paluszki, frytki;
- miód i produkty z dodatkiem miodu;
- słodycze, np. cukierki, karmelki, lizaki, żelki z cukrem, słodzone gumy do żucia, ciastka, ciasta, batony, gumy rozpuszczalne;
- pokarmy kwaśne, np. owoce cytrusowe, cytryna, pikle, sosy;
- produkty słodzone i kwaśne, także mleczne np. lody, koktajle mleczne, jogurty owocowe, dżemy.

Mleko matki
Karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez pierwsze sześć miesięcy życia i prawidłowa suplementacja witaminy D zapewnia dostarczenie wszystkich składników niezbędnych dla procesu formowania i mineralizacji zawiązków zębów. W drugim półroczu życia dziecka rozpoczyna się wyrzynanie zębów mlecznych. Po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia wprowadza się stopniowo pokarmy uzupełniające, bezmleczne. W wieku 9-24 miesięcy dzieci częściowo karmione piersią nie powinny otrzymywać więcej niż 3 posiłki uzupełniające i 1-2 przekąski, a żywione sztucznie nie więcej niż 5 posiłków oraz 1-2 przekąski.

POLECAMY W SERWISACH