PARTNER PORTALU
partner portalu

FDI wydała kolejne zalecenia zmierzające do zmniejszenia spożycia cukru

ms
29-12-2016, 08:01
FDI wydała kolejne zalecenia zmierzające do zmniejszenia spożycia cukru sugar fdi.png
Dr Harry Sam Selkowitz, stojący na czele Komitetu Naukowego FDI, informuje, iż lekarze dentyści powinni usilnie przeciwdziałać wysokiemu spożyciu cukru.

– Dentyści codziennie obserwują jak wielkie spustoszenie w uzębieniu wywołuje cukier, to podstawowy czynnik powodujący próchnicę zębów – mówi dr Harry Sam Selkowitz.

Apeluje on: narodowe organizacje, skupiające lekarzy dentystów, odgrywać muszą podstawową rolę w tworzeniu polityki ograniczania konsumpcji cukru..

FDI wspiera się stanowiskiem WHO, która w 2015 r. wydała zalecenia w sprawie ograniczania udziału cukru w codziennej diecie. Zgodnie z nimi, cukier powinien być źródłem co najwyżej 10 proc. dziennej dawki energii i stanowić nie więcej niż 5 proc. (25 g, - 6 łyżeczek) diety uzupełniającej.

Federacja przypomina, że w październiku 2016 r. WHO wydała zalecenia, zgodnie z którymi napoje z dużą zawartością cukru powinny być obciążone co najmniej 20 proc. podatkiem. Zalecenia te spotkały się z żywym protestem ze strony producentów orzeźwiających napojów. Walka trwa.

FDI upowszechnia informacje ilustrujące zgubne rezultaty nadmiernego spożycia cukru. Jako przykład podaje, że codzienne picie jednej, standardowej puszki słodkiego napoju gazowanego, zawierającego 35 g cukru, skutkuje:
- wzrostem w ciągu roku wagi ciała o 6,5 kg;
- o 22 proc. wyższym ryzykiem zapadnięcia na cukrzycę typu 2.
- chorobami jamy ustnej;
- kłopotami z krążeniem;
- wyższym ryzykiem zapadnięcia na raka.

SŁOWA KLUCZOWE
FDI   cukierki na próchnicę  

POLECAMY W SERWISACH