PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Cukier dewastuje zęby, więc...

PAP/infoDNET24.pl
01-08-2016, 11:14
Cukier dewastuje zęby, więc... sugar.gif
Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - wynika z danych, które zaprezentowano w piątek na konferencji prasowej w Warszawie. Szkodzi to nie tylko zębom, ale całemu organizmowi.

29 lipca 2016 r. w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej zorganizowano konferencję prasową „Gorzki smak CUKRU – lekarze i lekarze dentyści apelują".

Dr Anna Lella, przewodnicząca Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) przypomniała na spotkaniu, że cukier zagraża zdrowiu jamy ustnej dzieci i dorosłych.  - A zdrowie jamy ustnej i ogólny stan zdrowia są ze sobą ściśle powiązane. Zmiany chorobowe toczące się w jamie ustnej wpływają na cały organizm i odwrotnie - często w jamie ustnej manifestują się inne choroby - tłumaczyła.

Z badań wynika na przykład, że choroby przyzębia mają związek z wyższym ryzykiem zapalenia płuc, ale też z zakaźnym zapaleniem stawów czy wsierdzia.

Prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej zaznaczyła, że dieta bogata w cukier zwiększa zwłaszcza ryzyko próchnicy, a to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy.  - Udowodniono związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem - powiedziała specjalistka.

Konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej wyjaśniła, że dzieci do 2. roku życia w ogóle nie powinny mieć dodawanego cukru do napojów i potraw. Natomiast po drugim roku życia, zgodnie z rekomendacjami, nie powinno się spożywać więcej niż 20 kg cukru rocznie. Tymczasem badania z 2015 r. wykazały, że w Polsce cukier jest obecny w diecie ponad 80 proc. dzieci przed drugim rokiem życia, co zwiększa ryzyko wystąpienia u nich próchnicy ponad 2,5-krotnie, a ciężkiej postaci próchnicy - 4-krotnie.

Prof. Olczak-Kowalczyk zwróciła uwagę, że w rzeczywistości na co dzień spożywamy znacznie więcej cukrów prostych, gdyż są one obecne nawet w produktach, w których ich się nie spodziewamy, jak ketchup, musztarda, pikle, a także wyroby nabiałowe, zwłaszcza jogurty smakowe i desery mleczne.

Dr Paulina Karwowska, dyrektor biura WHO w Polsce przypomniała, że zgodnie z rekomendacjami tej organizacji z 2015 r. cukry proste powinny stanowić do 10 proc. energii dostarczanej organizmowi (średnio do 20 kg rocznie na osobę), ale najkorzystniej byłoby ograniczyć je do 5 proc.

Dr Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej, która zorganizowała piątkowe spotkanie, zaznaczył, że aby zmniejszyć spożycie cukrów prostych, konieczne jest edukowanie społeczeństwa, jak również wprowadzenie odpowiednich zmian prawnych. - Dlatego Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do Rady Ministrów o podjęcie działań, które przyczynią się do ograniczenia negatywnych skutków zdrowotnych żywności z dużą zawartością cukru - powiedział.

Wyjaśnił, że chodzi m.in. o ograniczenie reklamy i promocji cenowych żywności i napojów z dużą zawartością cukru, ograniczenie sponsorowania przez producentów tej żywności wydarzeń publicznych, zwłaszcza takich jak imprezy sportowe, promowanie zmiany składu produktów spożywczych, tak by zawierały mniej cukru, zamieszczanie przejrzystych i łatwo zrozumiałych etykiet na temat składu produktów żywnościowych, ograniczenie liczby punktów sprzedaży niezdrowej żywności w pobliżu placówek edukacyjnych. (PAP)

POLECAMY W SERWISACH