• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Arginina rozprawia się z biofilmem

ms
15-05-2015, 07:53
Arginina rozprawia się z biofilmem Arginina rozprawia się z bakteriami (foto: freedigitalphotos)
Arginina ma dobrą prasę. Ostatnio wiele pisze się o pastach do zębów na bazie tego aminokwasu. Nadzieje z nią związane są znacznie większe.

L-arginina, będąca prekursorem tlenku azotu, ma pozytywny wpływ na organizm oczywiście stosowana w odpowiednich proporcjach, bo długotrwała suplementacja L-argininy prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi, zmniejsza elastyczność ścian naczyń krwionośnych, powoduje przerost lewej komory serca, obniża wydajności mięśnia sercowego, zwiększa ryzyko zawałów.

L-arginina, obecna m.in. w czerwonym i białym mięsie oraz w produktach mlecznych, znakomicie spisuje się jako inhibitor biofilmu. Cechę tę coraz szerzej wykorzystuje się do walki z chorobotwórczymi bakteriami pokrywającymi tkanki jamy ustnej. Właściwości argininy testowali naukowcy z U-M School of Public Health pracujący pod kierunkiem prof. Alexandra Rickarda, specjalisty z zakresu epidemiologii.

- Bakterie, tworzące biofilm, powodują szkody w jamie ustnej człowieka, walka z którymi kosztuje amerykańskiego podatnika miliardy dolarów każdego roku - twierdzi Alexander Rickard. W jego ocenie, za co drugą szpitalną infekcję odpowiedzialny jest właśnie biofilm.

Chemiczne związki jak chloroheksydyna - co prawda - skutecznie zwalczają chorobotwórcze bakterie (silniej Gram-dodatnie) słabiej (Gram - ujemne) zadomowione na powierzchni błony śluzowej. Środki te jednak w sposób przez wielu nieakceptowalny zmieniają smak w ustach i - co równie istotne - odbarwiają zęby. Poza tym uważa się, że substancje odkażające są zbyt często stosowane, co systematycznie zmniejsza ich skuteczność.
- Między innymi z tych powodów istnieje pilna potrzeba, aby opracować i wdrożyć lepsze metody kontrolowania płytki nazębnej - uważa Nick Jakubovics, wykładowca z Newcastle University School of Dental Sciences.

Z pomocą przychodzi arginina właśnie, chociaż sposób w jaki to czyni, nie jest do końca jeszcze wyjaśniony. Uważa się, że arginina jest w stanie osłabić mechanizm, dzięki któremu bakterie łączą się w niezwykle trwałe struktury. Zdecydowanemu osłabieniu ulegają wiązania łączące złożoną wielokomórkową strukturę bakterii otoczonych warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez drobnoustroje.

Niedawno temu infoDENT24.pl pisał o argininie w kontekście opracowywania nowej generacji past do zębów. O zaletach tego aminokwasu opowiadał wówczas lek. dent. Marcin Aluchna. - Arginina powoduje przeprowadzenie ciągu metabolicznego, którego produkt końcowy neutralizuje działanie kwaśnych metabolitów. Stąd powstało sformułowanie Sugar Acid Neutraliser. Co to dokładnie oznacza w praktyce? Pasta pomaga zdezaktywować kwasy pochodzące z przetwarzania węglowodanów przez bakterie kariogenne (próchnicotwórcze). Dodatkowo zawiera fluor i wapń, pomagając zapobiegać demineralizacji i wspierając remineralizację - wyliczał zalety aminokwasu Marcin Aluchna.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
zakażenia   Marcin Aluchna   bakterie   arginina   sanepid   biofilm  

POLECAMY W SERWISACH