PARTNER PORTALU
partner portalu

14 października Dniem Przyszłości Wolnej od Próchnicy

en
14-10-2019, 09:41
14 października Dniem Przyszłości Wolnej od Próchnicy Światowy Dzień Przyszłości Wolnej od Próchnicy przypada na 14 października (fot. ACFF)
Po raz kolejny ACFF organizuje Światowy Dzień Przyszłości Wolnej od Próchnicy. Tym razem pod hasłem - #Dzieci są wystarczająco słodkie. Wiadomo, że ograniczanie spożycia cukru u dzieci poniżej drugiego roku życia, jest korzystne dla późniejszego zdrowia.

 14 października 2019 r. ACFF rozsyła na cały świat informacje o tym jakiego typu zagrożenia wiążą się z karmieniem i pojeniem dzieci produktami bogatymi w cukier.  W związku z obchodami Dnia Przyszłości Wolnej od Próchnicy w różnych krajach odbywają się imprezy informacyjne, edukacyjne, bezpłatne konsultacje w zakresie zdrowia jamy ustnej, profesjonalne webinaria, edukacja prozdrowotna w szkołach.

Tego dnia każdy lekarz dentysta, który  chce wesprzeć Światowy Dzień Przyszłości Wolnej od Próchnicy może:
- zorganizować okolicznościową imprezę,
- dzielić się materiałami propagującymi zdrowy uśmiech z przyjaciółmi, rodziną, współpracownikami czy sąsiadami,
- używać w tym dniu hasztagu #WCFFDay w mediach społecznościowych.

ACFF zwraca się do lekarzy dentystów, aby ci, poprzez akcje profilaktyczne, uświadamiali pacjentom czym jest próchnica i że z tą chorobą można się uporać, ale ważna jest żelazna konsekwencja, zwłaszcza w przypadku małych dzieci, których zęby mają jeszcze delikatne szkliwo.

Cukier jest główną przyczyną rozwoju choroby próchnicowej. Jej ryzyko rośnie, gdy spożycie cukru przekracza dziennie 60 g w przypadku dorosłych i młodzieży. Natomiast zęby dzieci są bardziej podatne na próchnicę i w ich diecie nie powinno być więcej niż 30 g cukru dziennie.

Bardzo ważne, by dziecko nie jadło słodzonych produktów częściej niż cztery razy dziennie. Natomiast dzieci do 2. roku życia w ogóle nie powinny mieć dodawanego cukru do napojów i potraw. Tymczasem badania z 2015 r. wykazały, że w Polsce cukier jest obecny w diecie ponad 80 proc. dzieci przed drugim rokiem życia, co zwiększa ryzyko wystąpienia u nich próchnicy ponad 2,5-krotnie, a ciężkiej postaci próchnicy - 4-krotnie.

A to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy. Istnieją też dowody na związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.