PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Wino - na zdrowie! Ale czy zębów?

js
14-01-2016, 10:58
Wino - na zdrowie! Ale czy zębów? Wpływ wina na zęby (foto: freephotos)
Trwa debata naukowców o tym jaki wpływ na zęby ma wino. Odpowiedź brzmi i dobry i zły.

Dobry, bo wino skutecznie walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie próchnicy. Zły, gdyż kwasy zawarte w winie niszczą szkliwo zębów.

- Wystarczy zaledwie kilkuminutowy kontakt szkliwa z zawartymi w winach, kwasami, aby w sposób zasadniczy osłabić warstwę ochronną zębów - utrzymuje dr Sarbin Ranjitkar z Centre for Orofacial Research and Learning (University School of Dentistry w Adelajdzie). Zalecana jest m.in. remineralizacja szkliwa ze pośrednictwem specyfików bogatych w wapń, fosfor i fluor oraz systematyczne żucie gumy - w celu stymulacji większej niż zazwyczaj ilości śliny. Po każdorazowym spożyciu wina wskazane jest przepłukiwanie jamy ustnej wodą.

Zanim puryści zdrowego stylu życia wykreślą wino z menu, powinni zapoznać się z ustaleniami naukowców z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación (CIAL) w Madrycie oraz Center of Dental Medicine Uniwersytetu w Zurychu. Badacze postanowili sprawdzić, czy wiarygodne są informacje o tym, że polifenole, ekstrakt z pestek winogron i wino mogą spowolnić powstawanie próchnicy. Do eksperymentu wykorzystano biofilmy płytki nazębnej zawierające pięć rodzajów bakterii: Actinomyces oris, Fusobacterium nucleatum, Streptococcus oralis, Streptococcus mutans oraz Veillonella dispar.

Okazało się, że największą skutecznością w eliminowaniu bakterii wykazały się czerwone wino (zarówno z alkoholem jak i bez alkoholu) oraz wino z dodatkiem ekstraktu z pestek winogron.

Amerykańskie Towarzystwo Mikrobiologiczne wykazało, że picie wina znacząco zmniejsza liczbę bakterii w początkowym odcinku układu pokarmowego. Wino powinno się zatem pić, unikając jednak tego o niskim pH (białe wina wytrawne zasadniczo są bardziej kwasowe niż czerwone).

Oczywiście należy unikać częstego spożycia win o dużej zawartości cukru.

Dłuższa przerwa pomiędzy spożyciem wina a szczotkowaniem zębów, może zaoszczędzić wielu kłopotów. W tym czasie bowiem naturalne środowisko jamy ustnej zneutralizuje kwasy i uzupełni mikroelementy w strukturze szkliwa. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
szkliwo   biofilm   czerwone wino   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.