PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Walka z próchnicą: trzeba zmienić wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów

rynekzdrowia.pl/PAP
22-09-2014, 12:43
Walka z próchnicą: trzeba zmienić wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów Droższy cukier to mniej próchnicy? (fot. Fotolia/PTWP)
Niby to fakt, który jest nam doskonale znany, ale po raz kolejny naukowcy podkreślają, że ograniczenie spożycia cukru może zapobiec próchnicy. Eksperci z Wielkiej Brytanii chcą zmiany oficjalnych wytycznych WHO, sugerują, aby ograniczyć dozwoloną zawartość cukru w produktach spożywczych, a nawet podwyższyć cenę bogatych w cukry towarów.
Wyniki ostatnich analiz przeprowadzonych przez specjalistów z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej opublikowano w magazynie„BMC Public Health".

Eksperci są pewni, że cukry są odpowiedzialne za epidemię próchnicy wśród dzieci i dorosłych. Badacze apelują, aby Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zmieniła oficjalne wytyczne dotyczące konsumpcji wolnych cukrów w celu ograniczenia kosztów leczenia i poprawy zdrowia społeczeństwa.

Wolne cukry obejmują substancje takie, jak monosacharydy, disacharydy oraz naturalne cukry występujące w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych. Obecnie zaleca się, aby dzienne spożycie tych związków nie przekraczało 10 proc. (ok. 50 g), a najlepiej 5 proc. (ok. 25 g) energii przyswajanej wraz z pożywieniem. Autorzy badania przekonują, że limity te powinny być bardziej rygorystyczne i wynosić odpowiednio 5 proc. dla maksymalnego, a 3 proc. dla optymalnego spożycia.

Według naukowców, ryzyko występowania próchnicy u dorosłych znacznie wzrasta wraz z każdym gramem skonsumowanego cukru. Nawet u dzieci, u których ubytki pojawiają się rzadziej niż u dorosłych, obserwuje się podwojenie liczby przypadków zachorowania na próchnicę, gdy spożycie cukrów wzrasta do 5 proc.

- Próchnica zębów stanowi poważny problem dla współczesnego świata, a ograniczenie spożycia cukrów może znacznie poprawić tę sytuację - komentuje prof. Aubrey Sheiham, współautor badania.

Badacz podaje przykłady obrazujące zgubny wpływ cukru na zdrowie zębów.

- Szczególnie interesujące są dane pochodzące z Japonii, gdyż populacja tego kraju nie miała dostępu do cukru w trakcie i krótko po zakończeniu II wojny światowej. Ustaliliśmy, że w tym czasie liczba zachorowań na próchnicę była bardzo ograniczona, ale znacznie wzrosła zaraz po wznowieniu importu cukru" - mówi Sheiham. „Podobnie w przypadku Nigerii. W chwili, gdy mieszkańcy żywili się dietą właściwie pozbawioną cukru, na próchnicę cierpiało tylko 2 proc. społeczeństwa. To duży kontrast w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie z próchnicą miało do czynienia 92 proc. obywateli" - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.