PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Szczury winne próchnicy?

13-02-2013, 00:03
Szczury winne próchnicy? (fot. sxc.hu)
Szczury winne próchnicy? (fot. sxc.hu)
To chyba najbardziej ekstremalna teoria naukowa dotycząca przyczyn masowej eskalacji próchnicy. Zdaniem Eduardo Cornejo Ordaza z Uniwersytetu Medycznego w Stanford (USA) wszystkiemu winne są (w takiej kolejności): rolnictwo i szczury.

Eduardo Cornejo Ordaz od lat stara się dostarczyć nowych dowodów na istnienie związku pomiędzy rolnictwem a medycyną. Tym razem, wraz ze swoim zespołem, postanowił poddać sekwencjonowaniu genom Streptococcus mutans, czyli znanej większości dentystom bakterii wywołującej próchnicę. Szczegółowa analiza każe nam cofnąć się o ok. 10 000 lat wstecz. Wtedy to, zdaniem naukowców, populacja tego mikroorganizmu zaczęła gwałtownie się zwiększać. Jednocześnie był to okres złotego rozwoju rolnictwa.

Ordaz zaczął się zastanawiać, co więc ma wspólnego rolnictwo z próchnicą. Nie wiemy w jaki sposób doszedł do tego wniosku, ale jako cechę wspólną wskazał szczury. Przypomniał, że gdy ludzie zaczęli prowadzić rolniczy osiadły tryb życia, w ich domostwach pojawiły się zapasy żywności i zmniejszył się dystans pomiędzy szczurami a ludźmi. Naukowiec przekonuje, że najbliższym krewnym Streptococcus mutans jest Streptococcus ratti, a jego naturalnym środowiskiem jest prawdopodobnie pysk szczura.  W momencie rozwoju rolnictwa wzrosło zagęszczenie populacji, zwiększyło się prawdopodobieństwo zmiany gospodarza przez bakterie i pojawienie się nowego gatunku  wyjaśnia Ordaz.

Co ciekawe, Ordaz nie jest odosobniony w łączeniu próchnicy z rozwojem rolnictwa. George Armelagos, antropolog z Emory University (USA) przebadał zęby 39 skamieniałych szkieletów z Wadi Halfa w Sudanie. Szkielety mają od 8 do 11 tysięcy lat. Naukowiec zauważył, że gdy zaczęto intensywnie uprawiać ziemię, odsetek przypadków próchnicy wzrósł z 0,8 do aż 20 procent.

Oczywiście są także przeciwnicy łączenia próchnicy z rolnictwem i szczurami. Jedni przekonują, że przyczyną jej powstawania jest obecność w diecie cukru i mąki, inni, że to wina krakersów, o czym pisaliśmy niedawno.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
lifeDENT   próchnica  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.