• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNER PORTALU
partner portalu

Szczury winne próchnicy?

13-02-2013, 00:03
Szczury winne próchnicy? (fot. sxc.hu)
Szczury winne próchnicy? (fot. sxc.hu)
To chyba najbardziej ekstremalna teoria naukowa dotycząca przyczyn masowej eskalacji próchnicy. Zdaniem Eduardo Cornejo Ordaza z Uniwersytetu Medycznego w Stanford (USA) wszystkiemu winne są (w takiej kolejności): rolnictwo i szczury.

Eduardo Cornejo Ordaz od lat stara się dostarczyć nowych dowodów na istnienie związku pomiędzy rolnictwem a medycyną. Tym razem, wraz ze swoim zespołem, postanowił poddać sekwencjonowaniu genom Streptococcus mutans, czyli znanej większości dentystom bakterii wywołującej próchnicę. Szczegółowa analiza każe nam cofnąć się o ok. 10 000 lat wstecz. Wtedy to, zdaniem naukowców, populacja tego mikroorganizmu zaczęła gwałtownie się zwiększać. Jednocześnie był to okres złotego rozwoju rolnictwa.

Ordaz zaczął się zastanawiać, co więc ma wspólnego rolnictwo z próchnicą. Nie wiemy w jaki sposób doszedł do tego wniosku, ale jako cechę wspólną wskazał szczury. Przypomniał, że gdy ludzie zaczęli prowadzić rolniczy osiadły tryb życia, w ich domostwach pojawiły się zapasy żywności i zmniejszył się dystans pomiędzy szczurami a ludźmi. Naukowiec przekonuje, że najbliższym krewnym Streptococcus mutans jest Streptococcus ratti, a jego naturalnym środowiskiem jest prawdopodobnie pysk szczura.  W momencie rozwoju rolnictwa wzrosło zagęszczenie populacji, zwiększyło się prawdopodobieństwo zmiany gospodarza przez bakterie i pojawienie się nowego gatunku  wyjaśnia Ordaz.

Co ciekawe, Ordaz nie jest odosobniony w łączeniu próchnicy z rozwojem rolnictwa. George Armelagos, antropolog z Emory University (USA) przebadał zęby 39 skamieniałych szkieletów z Wadi Halfa w Sudanie. Szkielety mają od 8 do 11 tysięcy lat. Naukowiec zauważył, że gdy zaczęto intensywnie uprawiać ziemię, odsetek przypadków próchnicy wzrósł z 0,8 do aż 20 procent.

Oczywiście są także przeciwnicy łączenia próchnicy z rolnictwem i szczurami. Jedni przekonują, że przyczyną jej powstawania jest obecność w diecie cukru i mąki, inni, że to wina krakersów, o czym pisaliśmy niedawno.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
lifeDENT   próchnica  

POLECAMY W SERWISACH