PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Sukces! W USA spadło spożycie cukru

kan
03-12-2017, 08:39
Sukces! W USA spadło spożycie cukru Kampania edukacyjna osiągnęła cel, Amerykanie piją mniej napojów słodzonych (fot. pixabay)
Amerykanie piją mniej napojów słodzonych niż dziesięć lat temu, nadal jednak spożycie cukru przekracza zdrowe normy, ujawnia badanie wykonane na Harvard University.

Najwyraźniej Amerykanie zrozumieli co im grozi z powodu nadmiaru cukru w diecie. Spożycie napojów słodzonych spadło we wszystkich grupach etnicznych. A to jedno z głównych źródeł cukru w diecie dzieci i młodzieży, mówi dr Sara Bleich z Harvard T.H. Chan School of Public Health, autorka badania. Poznanie szczegółowo zwyczajów konsumenckich jest kluczowe dla skutecznego ograniczania spożycia cukru.

Poza powodowaniem próchnicy, częste spożycie słodzonych napoi przyczynia się do otyłości, nadciśnienia i cukrzycy typu 2. W niektórych miastach amerykańskich wprowadzono podatek od tych produktów. Jakie skutki ma kampania uświadamiająca  dr Bleich porównywała dane z badania National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) z lat 2003 i 2014, prowadzonego przez Centers for Disease Control and Prevention.

Analizowano dane dotyczące ponad 18,5 tys. dzieci w wieku od 2 do 19 lat oraz  27, 7 tys. dorosłych powyżej 20 roku życia. Spadła nie tylko konsumpcja napojów słodzonych, ale też ilość kalorii spożywana w tej formie, a co nie mniej korzystne zwiększyła się ilość wypijanej wody.

To efekt szeroko zakrojonej dyskusji społecznej, przekazu medialnego na temat roli niektórych pokarmów w powstawaniu nadwagi i otyłości, zmian w programach szkolnych oraz wprowadzanych przepisach dla producentów i sprzedawców produktów spożywczych.

Wyniki badania ukazały się na łamach Obesity.

Więcej: hsph.harvard.edu

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
zdrowie jamy ustnej   dieta  

POLECAMY W SERWISACH