PARTNER PORTALU
partner portalu

Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach

jsz
18-06-2014, 11:17
Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach (źródło: sxc.hu)
Naukowcy z całego świata intensywnie szukają sposobów na skuteczne zatrzymanie chorób jamy ustnej. Tylko w ostatnich miesiącach próbowali przekonywać, że oprócz higieny i profilaktyki dentystycznej, próchnicę można próbować zatrzymać spożywając: ser, wino, olej kokosowy czy czekoladę. Brazylijscy badacze odkryli właśnie, że pewien rodzaj ziaren kawy ma właściwości antybakteryjne, które nie tylko mogą zahamować rozwój biofilmu nazębnego, ale także zwiększa poziom wapnia w zębach.

Wyniki badania naukowców z Federal University w Rio de Janeiro opublikowano w czerwcowym numerze „Journal of Applied Microbiology"

Eksperci uważają, że wyniki ich badań są odpowiedzią na obawy konsumentów, którzy są przeciwni używaniu produktów syntetycznych.

- Poszukiwanie nowych leków antybakteryjnych, pochodzących z roślin, jest alternatywą na przyszłość - przekonują.

Przedmiotem obserwacji brazylijskich naukowców są ziarna coffea canephora, zwane także kawą kongijską lub robustą. To kawa uprawiana przede wszystkim w Afryce, łatwiejsza i tańsza w produkcji niż kawa arabska (coffea arabica). Jest też od niej bardziej gorzka.

Jednak to nie smak czy ekonomia produkcji ziaren coffea canephora mają być zbawienne dla zdrowia jamy ustnej. O jej „dentystycznych" właściwościach mówi się już od kilku lat. Robusta jest bogata w polifenole. Badania opublikowane w 2011 roku w „Archives of Oral Biology" wykazały, że ekstrakt canephora C. hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans i zapobiega demineralizacji szkliwa.

Naukowcy z Brazylii postanowili pójść krok dalej.
Zbadali wpływ 20 proc. ekstraktu coffea canephora na biofilm zębów trzonowych mlecznych. Porównano jego wpływ na biofilm z wodą oczyszczoną oraz antybiotykiem.
Naukowcy metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej zmierzyli zawartość wapnia w zębach: na początku badania, następnie w czwartym oraz w  siódmym dniu eksperymentu.

Zaobserwowano zwiększone wartości wapnia w grupach, gdzie zęby poddano wpływowi kawy oraz antybiotyków.

- Wzrost poziomu wapnia w zębach jest prawdopodobnie spowodowany rozpadem bakterii i uwalnianiem się wapnia do zębów - zauważają naukowcy.

Brazylijczycy podkreślają, że największą zaletą kawy, jako napoju przeciwbakteryjnego, jest jej naturalne pochodzenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH