• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach

jsz
18-06-2014, 11:17
Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach Robusta hamuje rozwój próchnicy i zwiększa poziom wapnia w zębach (źródło: sxc.hu)
Naukowcy z całego świata intensywnie szukają sposobów na skuteczne zatrzymanie chorób jamy ustnej. Tylko w ostatnich miesiącach próbowali przekonywać, że oprócz higieny i profilaktyki dentystycznej, próchnicę można próbować zatrzymać spożywając: ser, wino, olej kokosowy czy czekoladę. Brazylijscy badacze odkryli właśnie, że pewien rodzaj ziaren kawy ma właściwości antybakteryjne, które nie tylko mogą zahamować rozwój biofilmu nazębnego, ale także zwiększa poziom wapnia w zębach.

Wyniki badania naukowców z Federal University w Rio de Janeiro opublikowano w czerwcowym numerze „Journal of Applied Microbiology"

Eksperci uważają, że wyniki ich badań są odpowiedzią na obawy konsumentów, którzy są przeciwni używaniu produktów syntetycznych.

- Poszukiwanie nowych leków antybakteryjnych, pochodzących z roślin, jest alternatywą na przyszłość - przekonują.

Przedmiotem obserwacji brazylijskich naukowców są ziarna coffea canephora, zwane także kawą kongijską lub robustą. To kawa uprawiana przede wszystkim w Afryce, łatwiejsza i tańsza w produkcji niż kawa arabska (coffea arabica). Jest też od niej bardziej gorzka.

Jednak to nie smak czy ekonomia produkcji ziaren coffea canephora mają być zbawienne dla zdrowia jamy ustnej. O jej „dentystycznych" właściwościach mówi się już od kilku lat. Robusta jest bogata w polifenole. Badania opublikowane w 2011 roku w „Archives of Oral Biology" wykazały, że ekstrakt canephora C. hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans i zapobiega demineralizacji szkliwa.

Naukowcy z Brazylii postanowili pójść krok dalej.
Zbadali wpływ 20 proc. ekstraktu coffea canephora na biofilm zębów trzonowych mlecznych. Porównano jego wpływ na biofilm z wodą oczyszczoną oraz antybiotykiem.
Naukowcy metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej zmierzyli zawartość wapnia w zębach: na początku badania, następnie w czwartym oraz w  siódmym dniu eksperymentu.

Zaobserwowano zwiększone wartości wapnia w grupach, gdzie zęby poddano wpływowi kawy oraz antybiotyków.

- Wzrost poziomu wapnia w zębach jest prawdopodobnie spowodowany rozpadem bakterii i uwalnianiem się wapnia do zębów - zauważają naukowcy.

Brazylijczycy podkreślają, że największą zaletą kawy, jako napoju przeciwbakteryjnego, jest jej naturalne pochodzenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.