PARTNER PORTALU
partner portalu

Próchnica spowalnia rozwój raka głowy i szyi

jarwik
19-09-2013, 00:01
Próchnica spowalnia rozwój raka głowy i szyi Próchnica spowalnia rozwój raka głowy i szyi
Do zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo w Nowym Jorku: osoby z próchnicą zębów mają niższe ryzyko zachorowania na raka głowy i szyi w porównaniu z pacjentami, którzy mają mało lub w ogóle nie mają ubytków. Bakterie, które powodują próchnicę zębów mogą bowiem być związane z odpowiedzią immunologiczną chroniącą przed nowotworem.
Wiemy, że próchnicę zębów wywołują obecne w jamie ustnej bakterie mlekowe, które rozkładając cukry proste do kwasu mlekowego, powodują niszczenie szkliwa i postępującą degradację tkanek zęba.

W badaniu opublikowanym w internetowym wydaniu "JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery" naukowcy próbowali ustalić, czy istnieje związek między występowaniem próchnicy zębów a rakiem płaskonabłonkowym głowy i szyi (HNSCC).

W badaniu wzięło udział 399 pacjentów z nowo rozpoznaną HNSCC i 221 uczestników bez nowotworu. Wszystkie osoby były pacjentami Zakładu Stomatologii i Protetyki Szczękowo-Twarzowej w Roswell Park Cancer w latach 1999 i 2007.

Badacze analizowali historię stomatologiczną wszystkich pacjentów szczególnie: liczbę popsutych i brakujących zębów oraz  liczbę wypełnień.

Spośród 399 pacjentów z HNSCC, 146 (36,6 proc.) miało płaskonabłonkowego raka jamy ustnej. Rak gardła wystąpił u 151 (37,8 proc.) chorych, a 102 pacjentów ( 25,6 proc.) miało raka krtani.

Wyniki badania wykazały, że u osób, które miały próchnicę lub liczne ubytki - rzadziej występował HNSCC, w porównaniu z uczestnikami, którzy nie mieli kłopotów z zębami.

Autorzy badania wyjaśniają, że bakterie kwasu mlekowego powodują demineralizację (próchnicę) tylko wtedy, gdy są one w bezpośrednim kontakcie z powierzchnią zębów.

Obecność tych bakterii w ślinie lub na powierzchni błon śluzowych może zaś chronić gospodarza przed przewlekłymi chorobami zapalnymi i HNSCC.

- Możemy myśleć o próchnicy jako „ubocznych skutkach" i opracowywać strategię postępowania w celu ograniczenia ryzyka nowotworów zachowując korzystny wpływ bakterii kwasu mlekowego - sugerują naukowcy.

Ich zdaniem można próbować to osiągnąć poprzez wdrożenie mechanicznego usuwania płytki nazębnej, wykorzystanie ochronnych właściwości śliny i fluorowodoru oraz poprzez kontrolę diety i innych czynników ryzyka.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH