Najwięksi wrogowie białego uśmiechu

Z badań socjologów wynika, że przebarwienia zębów mogą nawet obniżać status społeczny. Osoby z białymi zębami w ankietach oceniane są jako młodsze niż w rzeczywistości oraz o 10 proc. bardziej pożądane na rynku pracy, nie mówiąc już o ogólnej atrakcyjności.
Lek. dent Joanna Oleksiak:
Struktura szkliwa zmienia się wraz z tym, jak się starzejemy oraz jakie nawyki posiadamy. Z czasem szkliwo staje się bardziej porowate, mniej gładkie, więc substancje z pożywienia łatwiej docierają do mikroskopijnych szczelin i pęknięć, gdzie tworzą się przebarwienia. Istnieje szereg produktów, które spożywane regularnie, przed długi czas odbiją się na estetyce naszych zębów, zmienią ich barwę i wytworzą na ich powierzchni ciężkie do usunięcia plamy.
Podstawą lśniącego uśmiechu jest wyeliminowanie produktów, które powodują przebarwienia. Największą rolę w procesie przebarwień odgrywają trzy substancje:
chromogeny – związki, które po zajściu odpowiedniej reakcji chemicznej produkują koloryzujące pigmenty, substancje te zawarte są w produktach o ciemnej barwie;
taniny – inaczej garbniki, żółte lub brązowe związki pochodzenia roślinnego, które intensywnie barwią zęby;
kwasy – związki chemiczne, pod których wpływem szkliwo zębów staje się miękkie i szorstkie, w efekcie zęby są bardziej narażone na przebarwienia.
Czego unikać
Kawa – zawiera znaczne ilości chromogenów, które barwią zęby, a do tego posiada kwaśny odczyn. To sprawia, że na zębach z upływem czasu nawarstwiają się żółto-brązowe plamy.
Herbata – wbrew pozorom to nie kawa powoduje największe przebarwienia, ale właśnie herbata. Nie tylko dlatego, że również zakwasza pH w jamie ustnej, ale zawiera garbniki. Najbardziej przebarwia czarna i czerwona herbata, ale taką zdolność ma również herbata zielona, biała, a nawet herbatki ziołowe.
Czerwone wino – za jego przebarwiającym działaniem przemawiają trzy argumenty: posiada kwaśny odczyn, garbniki oraz chromogeny, co sugeruje już jego purpurowa barwa.
Białe wino – ma nawet wyższy poziom kwasowości niż czerwone winoi mimo swojego jasnego koloru, również zawiera taniny. Mimo że białe wino samo w sobie nie barwi, to garbniki oraz zawarte kwasy mogą sprawić, że szkliwo będzie bardziej podatne na powstawanie plam. Najgorszy scenariusz to ten, gdy wypijemy kieliszek białego wina, a na deser zjemy ciasto jagodowe i wypijemy czarną kawę.
Napoje gazowane - wśród liderów są napoje typu cola, od których najszybciej żółkną zęby. Napoje gazowane mają odczyn kwaśny, zaś te o ciemnym zabarwieniu zawierają chromogeny. Także piwo może przebarwiać, szczególnie powinni uważać amatorzy ciemnego trunku np. typu stout.
Sztucznie barwiona żywność – wszystkie barwione sztucznie, jaskrawo-kolorowe cukierki np. orzeszki w kolorowych skorupkach, żelki, lizaki, słodzone napoje oraz napoje izotoniczne. Barwniki spożywcze są niezwykle agresywne dla naszych zębów. Jeśli mamy odsłonięte korzenie zębów, to nasze zęby tym bardziej narażone są na przebarwienia i powstawanie.
Ciemne owoce (ale także warzywa), które barwią ubrania, barwią też zęby. W zasadzie wszystkie owoce leśne m.in. truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, zawierają barwiące chromogeny. Podobnie wiśnie, granaty i winogrona (zawierają taniny). Unikajmy też buraczków i pomidorów. To samo tyczy się konfitur, koktajli, smoothies. Jeśli chcemy zneutralizować działanie kwasów i dodatkowo zabezpieczyć zęby, wypijmy szklankę mleka lub zjedzmy porcję sera żółtego, które wyrównają pH w jamie ustnej.
Syropy, ciemne sosy – sos pomidorowy, syrop klonowy, melasa, ciemne miody, sos sojowy, bulion, ocet balsamiczny, sos winegret.
Przyprawy – curry, kurkuma, czerwona papryka, cynamon – te przyprawy stosowane głównie w kuchni indyjskiej choć zdrowe, to używane często odbiją się na estetyce zębów.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
-
U dentysty niczym na Dzikim Zachodzie
lifeDENT -
Żyrardów: będzie konkurs na realizację programu profilaktyki próchnicy zębów
newsDENT -
Stomatologia na mapie potrzeb zdrowotnych
newsDENT -
Modyfikacja przepisów w zakresie tajemnicy informacji związanych z pacjentem
lexDENT -
Kiedy komórki macierzyste do leczenia kanałowego?
techDENT -
Ostrzeżenia przed spożyciem cukru mają sens
bizDENT -
Kobierzyce: zgoda na program profilaktyki próchnicy zębów wśród dzieci
newsDENT -
Nowy Duninów: zielone światło dla programu profilaktyki próchnicy wśród dzieci
newsDENT
-
Alzheimer jako periodontogenne zapalenie mózgu
techDENT -
CEM unieważnił LDEK jednej osobie
eduDENT -
Roman Borczyk: bruksizm nie tylko niszczy zęby
techDENT -
Są rekomendacje w zakresie stosowania antybiotyków w stomatologii
eduDENT -
Kuriozalne oskarżenia pacjenta wobec dentystki
lexDENT -
Wiosna 2019: zaledwie 60 rezydentur, które mogą zainteresować dentystów
newsDENT -
Leczenie kanałowe zęba to droga do raka!?
techDENT -
Specjalizacja: punkty dodatkowe a akredytacja uczelni medycznej
lexDENT
PRACA: OSTATNIE OGŁOSZENIA
-
lekarz dentysta
Raba Wyżna, małopolskie -
lekarz dentysta
Chełm, lubelskie -
lekarz dentysta
Wałcz, zachodniopomorskie -
lekarz dentysta
Warszawa, mazowieckie