PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Jeżyny na raka jamy ustnej

smn
29-11-2016, 11:21
Jeżyny na raka jamy ustnej Mocna strona małego owocu (fot. pixabay)
Na dorocznym spotkaniu American Institute for Cancer Research ogłoszono, że jedzenie jeżyn zapobiega  nowotworom jamy ustnej. Na razie u szczurów.

To całkiem serio wiadomość, potwierdzona wynikami badań: jedzenie jeżyn hamuje u laboratoryjnych szczurów rozwój raka jamy ustnej. Wyniki są na tyle obiecujące, że nic nie wskazuje, by i  ludzie nie mieli korzystać z dobroczynnego działania tych czarnych owoców, zapewnia autor badania dr Steve Oghumu.

Największym wyzwaniem jest jednak wyjaśnienie,  dlaczego tak się dzieje, szczególnie na poziomie molekularnym. Być może niektóre geny są "włączane" lub "wyłączane" podczas jedzenia jeżyn.

Na potrzeby prowadzonego dociekania szczury z rakiem jamy ustnej były na trzech rodzajach diety: standardowej, wersji wzbogaconej,  której  5 proc. stanowiły mrożone jeżyny oraz wersji extra wzbogaconej - z podwojoną ilością cennych owoców. Po 16 tygodniach takiego żywienia naukowcy badali języki gryzoni i mierzyli im we krwi poziom markerów stanów zapalnych oraz apoptozy (te  ostatnie odzwierciedlały śmierć komórek nowotworowych).

Okazało się, że pod wpływem jedzenia jeżyn szczury miały niższy poziom markerów procesów zapalnych, bardziej nasiloną apoptozę, zaś objętość guzów nowotworowych zmniejszała się (o 39 proc. na diecie z 5 proc. wkładką z jeżyn, zaś o 29 proc. na podwójnej ilości owoców). - To zaskakujące, nie spodziewaliśmy się, że mniejsze ilości mogą działać skuteczniej - przyznał dr Oghumu. Badania będą kontynuowane.

Więcej: dmdtoday.com

SŁOWA KLUCZOWE
rak jamy ustnej   badania naukowe  

POLECAMY W SERWISACH