Niedziela, 23 listopada 2014 r.

Jakub Karpeta: dentysta, dyrektor i kucharz

miro
10-03-2014, 12:15
Jakub Karpeta: dentysta, dyrektor i kucharz Jakub Karpeta: dentysta, dyrektor i kucharz (foto: freedigitalphotos)
Jakub Karpeta, zaledwie 30-letni lekarz dentysta, wygrał konkurs na stanowisko dyrektora Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Stąporkowie w woj. świętokrzyskim (o stanowisko to rywalizowało dwóch kandydatów). Dotychczas pełnił on obowiązki szefa tej placówki.

Umowa podpisana z Dorotą Łukomską, burmistrzem Stąporkowa zakłada, że nowy szef SPZOZ przez najbliższych sześć lat będzie zarządzał placówką i jednocześnie przyjmował pacjentów (dotychczas pracował w przychodni w Stąporkowie na pół etatu).

Z oświadczenia wystosowanego przez nowego dyrektora wynika, że nie będzie on dążył do prywatyzacji przychodni w Stąporkowie, ani do likwidacji placówek podległych w Krasnej, Niekłaniu i Odrowążu. To duże wyzwanie, zważywszy, że brakowi pieniędzy na godziwe kontrakty towarzyszy równie dotkliwy brak lekarzy specjalistów.

Nowy dyrektor, dla którego to pierwsze stanowisko kierownicze w życiu, zapowiada, że postara się przede wszystkim poprawić dostęp do opieki pediatrycznej.

Jakub Karpeta jest synem dentystki, mieszka w Skarżysku - Kamiennej. Uniwersytet Medyczny w Lublinie ukończył w 2008 r. Pracował w prywatnych gabinetach dentystycznych w Końskich oraz Radomiu.

Pozazawodową pasją dyrektora jest gotowanie. Razem z żoną Kamilą dwa lata temu zajął drugie miejsce w konkursie Świętokrzyski Mistrz Kuchni w kategorii kucharzy-amatorów. Wysoką lokatę przyznano małżonkom za danie z polędwicy wołowej.

SŁOWA KLUCZOWE
zarządzanie gabinetem   Jakub Karpeta  

POLECAMY W SERWISACH