PARTNER PORTALU
partner portalu

Ewolucja diety zmieniła skład śliny wśród człekokształtnych

smn
06-12-2019, 13:06
Ewolucja diety zmieniła skład śliny wśród człekokształtnych Skład śliny, od czego zależy? (fot. pixabay)
Jedzenie dużych ilości mięsa, gotowanie, rozwój rolnictwa oraz choroby najprawdopodobniej doprowadziły do znaczących różnic w składzie śliny między ludźmi a gorylami i szympansami.

Ślina ma chronić szkliwo, pomagać w trawieniu, regulować skład mikroflory jamy ustnej i jest jednym z mechanizmów obronnych przed patogenami, które przez jamę ustną mogą wnikać do orgazmu. Te cenne właściwości wynikają z  profilu białkowego śliny. Naukowcy są przekonani, że właśnie badanie białek zawartych w ślinie pomogą w wyjaśnieniu mechanizmów, które sprawiły że człowiek wyewoluował z małp człekokształtnych.

Badania składu śliny wskazują, że ludzka ślina jest bardziej wodnista i zawiera inne białka niż ślina małp człekokształtnych. Z biegiem czasu te zmiany najprawdopodobniej miały lepiej przystosować człowieka do środowiska i zmieniających się warunków życia, czyli gotowania, hodowli zwierząt gospodarskich, ekspozycji na nowe patogeny. Zatem różny skład śliny pomógł człowiekowi na duży ewolucyjny krok naprzód, twierdzi dr  Supaporn Thamadilok, specjalista w dziedzinie biologii śliny na University at Buffalo School of Dental Medicine.

Badanie polegało na pobraniu próbek śliny od makaków, szympansów i goryli oraz człowieka. Wybór nie był przypadkowy, gdyż szympansy i goryle to najbliżsi ewolucyjni krewni ludzi, zaś makaki mają z nami bardziej odległych przodków.

Okazało się, że ludzka ślina posiada dwa razy mniej białek, ponadto jest ona o wiele lepiej dostosowana do trawienia skrobi i związków tłuszczowych, zawiera więcej amylazy - enzymu potrzebnego do rozkładu skrobi do cukrów oraz anhydrazy węglowej VI - enzymu zaangażowanego w odbieranie smaku różnych potraw, który nawet w najmniejszych ilościach nie występuje w ślinie małp.

Więcej: Molecular Biology and Evolution

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
ślina  

POLECAMY W SERWISACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.