PARTNER PORTALU
partner portalu

Dlaczego sok pomarańczowy jest gorzki po myciu zębów?

29-05-2013, 00:01
Co jest takiego w paście do zębów, że zmienia słodki smak soku pomarańczowego w gorzki? Z pewnością niejeden pacjent zadawał to pytanie dentyście. Zagadkę postanowili rozwikłać naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego (American Chemical Society, ACS).

W krótkim filmie animowanym (Bytesize Science) eksperci wyjaśniają, że substancją decydującą o gorzkim smaku soku pomarańczowego wypitego po umyciu zębów, jest detergent o nazwie laurylosiarczan sodu (SLS, C12H25SO4Na). Ten organiczny związek chemiczny odpowiedzialny jest za spienianie się pasty, co pozwala na jej równomierne rozprowadzenie w  jamie ustnej.
Niestety determinuje też skutki uboczne - kontakt SLS z powierzchnią języka czasowo zmienia sposób funkcjonowania kubków smakowych. Laurylosiarczan sodu zobojętnia słodki smak, jednocześnie wypłukując fosfolipidy, naturalnie hamujące gorzki smak. W efekcie, dopóki detergent pozostaje na powierzchni języka, wszystko wydaje  nam wyjątkowo gorzkie.

Zobacz film Bytesize Science

Źródło: medicalnewstoday.com/youtube.com

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH