• jobDent jobDENT
    giełda pracy

    najnowsze oferty pracy

    Szukam pracy

  • kursDent kursDENT
    szukaj szkoleń

    najnowsze oferty szkoleń

PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Cukierek z bakteriami zwycięży próchnicę?

katkiel
05-12-2013, 09:44
Cukierek z bakteriami zwycięży próchnicę? Cukierek z bakteriami zwycięży próchnicę? (Fot. Fotolia/PTWP)
Bakterie Lactobacillus paracasei ograniczają liczbę bakterii Streptococcus mutans w ślinie ludzi, które odpowiedzialne są m.in. za rozwój próchnicy – przekonuje Christine Lang, mikrobiolog z berlińskiej firmy Organobalance.

Naukowcy zbadali próbki śliny pochodzące od 60 ochotników i oznaczyli liczbę występujących w nich bakterii Streptococcus mutans - informuje „Science Magazine". Następnie części uczestników eksperymentu podano miętowe cukierki zawierające bakterie L.paracasei. Innym - cukierki o podobnym smaku, ale bez „dodatku" bakterii. Wszystkim badanym po skonsumowaniu cukierków pobrano próbki śliny. Dodatkowo, wszyscy uczestnicy otrzymali jeszcze po trzy cukierki, które mieli zjeść tego samego dnia i dodatkowy, przeznaczony do zjedzenia następnego dnia rano, tuż przed pobraniem ostatniej próbki śliny do badań.

Co pokazały wyniki? Okazało się, że 75 proc. osób, które poczęstowano cukierkami zawierającymi bakterie L. paracasei miało wyraźnie obniżoną liczbę chorobotwórczych bakterii w jamie ustnej, w porównaniu z poprzednim dniem.

Jak wyjaśniają to naukowcy? Ich zdaniem zbudowana m.in. z cukrów ściana komórkowa bakterii L. paracasei nie ulega uszkodzeniu podczas uśmiercania mikrobów, a przyciąga za to bakterie S. mutans, które przyklejają się do niej i nie osiadają ponownie na zębach. Powstające w taki sposób bakteryjne kompleksy są łatwo usuwane z jamy ustnej podczas przełykania śliny. Naukowcy zauważyli, że obecność bakterii L. paracasei nie wyeliminowała całkowicie tych chorobotwórczych, jednak są przesłanki, iż ten sposósb może obniżyć ryzyko rozwoju próchnicy.

Warto przypomnieć, że bakterie L.paracasei to nic nowego. Naukowcy zauważyli, że znajdujące się w przetworach z mleka (np. kefirze czy jogurcie) bakterie Lactobacillus paracasei wiążą się z bakteriami powodującymi próchnicę, co zwiększa skuteczność oczyszczania powierzchni zębów przez ślinę. Połączone ze sobą, duże skupiska bakterii są po prostu łatwiej odrywane od powierzchni zębów i połykane. W żołądku neutralizuje je już kwas solny. Zjawisko to zaobserwowano początkowo badając występowanie próchnicy u szczurów laboratoryjnych.

Kiedy cukierki z antypróchniczymi bakteriami trafią na sklepowe półki? Nieprędko. "Science Magazine" zwraca jednak uwagę, na fakt, iż jeden z chorwackich producentów pasty do zębów, dodaje do testowego produktu szczepy bakterii L.paracasei. Pierwsze obserwacje naukowców są podobno bardzo obiecujące.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.