PARTNER PORTALU
partner portalu

Bawarka chroni przed przebarwieniami zębów

sw
26-08-2015, 09:34
Bawarka chroni przed przebarwieniami zębów Herbata przebarwia zęby, a z mlekiem - nie (foto: sxc.hu)
Problemami z przebarwieniami zębów mają koneserzy herbaty. Naukowcy radzą im: pijcie bawarkę.

Dobrym sposobem na uniknięcie przebarwień zębów, w związku z piciem w dużych ilościach herbaty, jest picie jej z dodatkiem mleka. Wyniki eksperymentu opisane zostały w International Journal of Dental Hygiene. Eksperymentatorzy zastosowali w nim ludzkie zęby tuż po ekstrakcji. Część z nich zanurzyli w czystej herbacie, część w herbacie z dodatkiem mleka. Po 24 godzinach dokonano oceny przebarwień zębów. Te, które zanurzone zostały w mieszaninie herbaty z mlekiem, miały zdecydowanie mniej przebarwień. Okazało się, że kazeina skutecznie wiąże zawartą w herbacie taninę. W efekcie, źle wpływający na zęby czynnik, jest neutralizowany.

Problem w tym, że proponowanie smakoszom herbaty z mlekiem może nie spotkać się z ich zrozumieniem, tym bardziej, że tanina uwalnia się dopiero po kilku minutach od rozpoczęcia procesu parzenia herbaty (można go wcześniej przerwać).

Pamiętać trzeba, że tanina neutralizuje, pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, to za jej przyczyną herbata staje się gorzka.

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
wybielanie zębów   nauka   zęby  

POLECAMY W SERWISACH