PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Bakterie na sałacie - jak na zębach - mocno się trzymają

en/PAP
21-11-2016, 11:29
Bakterie na sałacie - jak na zębach - mocno się trzymają lettuce-1580674_1920 (1).jpg
Bakterie salmonelli na powierzchni liści sałat, jak na szkliwie zębów, tworzą biofilm, który trudno usunąć przez samo tylko płukanie ich wodą.

Zdolności bakterii do tworzenia biofilmu na powierzchni szkliwa zębów nie są niczym niezwykłym w przyrodzie. Ten sam mechanizm, który zapoczątkowuje tworzenie się kamienia nazębnego, w przypadku bakterii powodujących salmonellę, podnosi ryzyko zakażenia tą chorobą w trakcie posiłku. A konkretnie po zjedzeniu sałatki zrobionej z gotowej zapakowanej w folię mieszanki liści różnych sałat. 

Pocięte i wstępnie umyte liście sałat - sprzedawane w torebkach foliowych i oznaczone jako „gotowe do spożycia” - wspomagają wzrost i rozwój bakterii salmonelli, wynika z badania opublikowanego w piątek w czasopiśmie „Applied and Environmental Microbiology”.

Naukowcy z University of Leicester (Wlk. Brytania) odkryli, że po pięciu dniach przechowywania szczelnie zapakowanych sałat w lodówce liczba bakterii salmonelli wzrasta ze 100 do 100 tysięcy.

Poza tym soki wydzielane przez pociętą sałatę sprzyjały tworzeniu się biofilmu na powierzchni liści. Jak tłumaczą autorzy pracy, biofilm pomaga różnym bakteriom w trwałym przyczepianiu się do powierzchni, na której się znajdują, np. do implantów medycznych, stali nierdzewnej czy szkliwa zębów. Nie inaczej było w tym przypadku: biofilm wytworzony przez pałeczki salmonelli na liściach sałaty powodował mocne związanie się bakterii z ich powierzchnią. Bakterie były więc niemożliwe do usunięcia nawet przez dokładne umycie pod bieżącą wodą. 

Można więc się cieszyć, że w przypadku walki z nadmiarem bakterii żyjących w jamie ustnej, arsenał środków nie ogranicza się jedynie do wody. Szczotka, pasta plus czas i przekonanie w celowość mycia zębów, to przepis na skuteczne usuwanie bakterii z powierzchni zębów.

(PAP)

Podobał się artykuł? Podziel się!
SŁOWA KLUCZOWE
profilaktyka próchnicy   bakterie  

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.